Sense necessitat de conèixer el contingut exacte del decret del govern de Pedro Sánchez per instaurar l'estat d'alarma davant la crisi del coronavirus, els llums d'alerta ja s'havien disparat a Catalunya i Euskadi davant la possibilitat que es traduís en una recentralització de les competències. Un 155 de facto i "encobert", es temia. La compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, a les 21 hores, no només ha confirmat aquests temors sinó que els ha superat. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat per demà a les 8,30 del matí una reunió extraordinària del Consell Executiu per valorar la situació.

"A partir d'avui, perquè els espanyols ho entenguin perfectament, l’autoritat competent a tot territori serà el govern d’Espanya", ha assegurat Sánchez en els primers minuts de la seva intervenció. El president espanyol ha afegit que els ministres de Defensa, Interior, Foment i Sanitat, seran "autoritats competents delegades" en les seves àrees, i que els Mossos i l'Ertzaintza queden sota les ordres directes del ministre Fernando Grande Marlaska.

A primera hora de la tarda, el president de la Generalitat, Quim Torra, havia abordat la situació amb el lehedakari, Iñigo Urkullu, amb el qual ha mantingut una conversa telefònica. Urkullu ha coincidit en la preocupació expressada pel president, segons fonts del Govern.

Després de la conversa amb el lehendakari, Torra ha intentat parlar telefònicament amb Sánchez per conèixer l'abast exacte de les mesures que preparava el govern espanyol, però no hi ha pogut parlar. Sánchez estaba reunit en un consell de ministres que s'ha allargat set hores arran de la divisió interna provocada per l'abast de mesures econòmiques del decret sobre l'estat d'alarma i que ha obligat a retardar la roda de premsa prevista per a les 14 hores fins a les 9 del vespre.

Amb tot, des de Catalunya i Euskadi s'ha insistit a pressionar l'executiu espanyol. A mitja tarda, el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, ha expressat públicament la sorpresa per les mesures que s'anunciaven i el temor que "seria un 155 en aquestes matèries". També la consellera de Presidència, Meritxell Budóha advertit que no permetran aquesta recentralització. Budó ha anunciat que s'haurà de constituir un front comú per aturar aquesta operació recentralitzadora.

En un primer moment, el Govern ha respost amb el silenci a l'anunci de Sánchez. Ni roda de premsa ni cap comunicat. El president ha convocat per demà a les 8,30 del matí un Consell Executiu extraordinari. Posteriorment, a dos quarts d'11 del matí, intervindrà en la reunió de presidents autonòmics convocada per Sánchez a través de videoconferència.

A dos quarts de 12 de la nit, Torra ha fet una piulada denunciant que la recepta de l'executiu espanyol per aturar la pandèmia és "confinar la Generalitat".

També el vicepresident, Pere Aragonès, ha advertit que calen mesures per combatre el coronavirus i no una recentralització.

En un sentit similar s'han pronunciat el conseller Damià Calvet i la consellera Àngels Chacon. Calvet ha parlat d'un "155 sanitari".

També han valorat la decisió del Govern els consellers Chakir el Homrani, Esther Capella i Josep Bargalló.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha acusat Sánchez d'imposar control i recentralització en comptes de prendre mesures contra la pandèmia.

Durant tota la jornada, Torra ha seguit la crisi des del Palau de la Generalitat amb reunions constants amb els consellers de Presidència, Meritxell Budó, i d'Interior, Miquel Buch. També ha abordat la situació amb Aragonès, a través de videoconferència. Així mateix ha celebrat reunions amb experts per conèixer quina previsió hi ha sobre l'evolució de la malaltia.

D'altra banda, i atès que la compareixença de Sánchez, prevista per a les 14 hores, no s'ha fet fins a les 21 hores, el Govern ha optat per començar a fer efectiva el confinament de Catalunya que havia anunciat divendres Torra. Els Mossos han començat a controlar les carreteres i l'AVE.

En ser preguntat Sánchez durant la roda de premsa sobre la intenció de la Generalitat de confinar Catalunya, el president espanyol ha puntualitzat que les mesures s'apliquen a tot el territori i no distingeixen entre unes comunitats i altres.