Quan semblava que Xavier García Albiol aconseguiria acabar el mandat com a alcalde de Badalona, la seva aparició als denominats papers de Pandora amb un poder general per gestionar un compte al paradís fiscal de Belize l'ha situat directament a la porta de sortida de l'alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya. Encara que fer prediccions sobre acords polítics a Badalona s'ha convertit en un exercici de risc, com s'ha vist en els últims anys, la necessitat ha fet que PSC i Guanyem Badalona hagin hagut d'apropar posicions, quan temps enrere semblava impossible i el relleu d'Albiol sigui gairebé l'única opció que els queda.

La complexa aritmètica electoral a Badalona amb un repartiment molt sui generis de la ciutat ―dels 27 regidors del consistori, el PP en té 11, el PSC 6, Guanyem Badalona 4, Esquerra Republicana 3, Badalona en Comú Podem 2 i Junts per Catalunya 1― va propiciar que després de les municipals del 2021 els socialistes assolissin l'alcaldia en una aliança de tots contra Albiol. L'alcalde Àlex Pastor, l'abril del 2020, en ple estat d'alarma per la covid, va ser detingut a Barcelona pels Mossos d'Esquadra amb signes d'embriaguesa i va arribar fins i tot a agredir un dels policies. Poques hores després, va dimitir i els mateixos partits que havien estat capaços de posar-se d'acord després de les últimes municipals van ser incapaços de repetir el pacte, i Albiol, com a cap de llista de la candidatura més votada, va aconseguir l'alcaldia que ja havia ostentat entre 2011 i 2015.

Albiol ja ha anunciat que no dimitirà i s'aferrarà al càrrec que tant li havia costat recuperar, amb l'excusa que el poder per actuar a Belize existia, però que mai no l'havia utilitzat, i que es remunta a un moment de la seva vida en què no ostentava càrrec de govern o executiu de representació política. Sigui com sigui, el desgast polític existeix, ja que ningú no surt indemne d'una situació com aquesta. Tanmateix, la seva fortalesa electoral a Badalona és tan evident que no l'apartarà de presentar-se a les pròximes municipals del 2023 i fer de la moció de censura que presentaran PSC i Guanyem Badalona la palanca per intentar novament obtenir la vara de comandament de la ciutat.

Més enllà de Badalona, és evident que el tèrbol assumpte de Belize esquitxa directament el Partit Popular i el seu líder Pablo Casado, que manté un eloqüent silenci que casa poc amb el discurs que fa públicament. El PP català s'ha alineat al costat d'Albiol, no debades és l'única alcaldia rellevant que manté a Catalunya, i fins i tot manté que, tant si segueix com a alcalde com si una moció de censura l'aparta, serà el candidat de la formació conservadora el 2023.

La formació conservadora mira que el temporal amaini i resa perquè l'oposició no es posi d'acord. Tanmateix, en les últimes hores i després que el PSC donés aquest dilluns llum verda a Rubén Guijarro perquè busqués els acords per recuperar l'alcaldia, tot s'ha precipitat i només unes exigències inacceptables per als socialistes per part de Guanyem Badalona podrien arribar a fer descarrilar un acord que, ara com ara, tothom considera com a molt probable.