L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, figura en els anomenats papers de Pandora, una investigació periodística internacional que ha destapat comptes opacs de personalitats i dirigents d'arreu del món. Segons El País, Albiol va rebre l'any 2005 un poder general d'una societat de Belize que es va tramitar a través d'una gestora andorrana.

El poder permetia a l'alcalde de Badalona obrir comptes bancaris a l'estranger i, fins i tot, gestionar propietats de la societat. Tot plegat quan ocupava el càrrec de secretari de política municipal del Partit Popular de Catalunya. Va ser en aquell moment quan es va vincular amb Luverne International Inc.

Un poder genèric per Luverne International Inc.

La documentació que ha destapat la investigació dels papers de Pandora revela com Albiol es va vincular a la societat anònima beliziana anomenada Luverne International Inc.el 7 d'abril de 2005. Tot plegat queda registrat en l’escriptura 6.879 del notari Diomedes Edgardo Cerrud subscrita a Ciutat de Panamà. La societat anònima havia nascut poc abans que l'alcalde de Badalona es vinculés amb aquesta, concretament l'1 de gener de 2005 i es va dissoldre el 2015. 

Era un aval genèric i obert de 23 punts. El document dona la capacitat a l'Albiol actuar en la compravenda de propietats, bons, accions o empreses. Com si això fos poc també el capacitava a obrir i tancar comptes corrents i caixes de seguretat al nom de la societat. 

El text legal que acredita el poder l'Albiol sobre aquesta societat especificava que no tenia cap mena de limitació a l'hora de prendre possessió corporal o simbòlica de qualsevol be que sigui de la societat. També es recollia que podria crear i dissoldre societats o presentar-se a licitacions públiques o privades. 

La resposta d'Albiol: de la negació a l'acceptació

Al ser preguntat sobre la seva vinculació amb Luverne International Inc. Albiol primer va negar conèixer la societat en qüestió i molt menys que estiguis vinculat, però després va reconèixer la seva vinculació.

Segons narra El País, amb 24 hores de diferència l'alcalde de Badalona va canviar el relat sobre la seva vinculació amb la societat. 

"Primera notícia. No em sona. A  Andorra?, al meu nom? Primera notícia. No em sona de res això. Jo no he estat a Belize mai", va assegurar Albiol. El fet que mai hagués trepitjat el país centreamericà res té a veure amb la seva possible vinculació, ja que el poder es va tramitar a través d'una gestoria andorrana i, per tant, no calia que es desplacés enlloc. "I el despatx està a Andorra? M'estic quedant a quadres", va afegir. 

Quan l’endemà va haver d'afrontar de nou les preguntes sobre aquesta societat va admetre que existia aquesta firma opaca i que va ser creada pel seu entorn familiar en un moment en què es plantejaven obrir "projectes empresarials" a Espanya i Amèrica llatina. Ell mateix ha donat els detalls en un comunicat:

"L'any 2005, en un moment en què no ostento càrrecs de govern o executiu de representació política, vaig acceptar que se m'atorgués un poder d'una companyia que anava a escometre projectes empresarials. Aquest projecte va quedar sense recorregut i no vaig obtenir d'ell ni rendiments, ni increment de patrimoni, ni retribucions de cap mena. Mai vaig fer ús d'aquest poder mercantil". 

En el text, Albiol ha matisat que “no hi ha cap connexió d'aquest apoderament amb la meva activitat política, insisteixo, era un poder que responia únicament i exclusiva a la voluntat d'escometre projectes empresarials, però que no es van dur a terme i que mai van generar cap mena d'ingrés o increment patrimonial”.

En el mateix text l’alcalde de Badalona ha insistit en la seva honradesa i ha defensat la seva bona gestió de la ciutat. 

 

 

Imatge principal: Xavier García Albiol a la convenció del Partit Popular a València / ACN