"Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de Catalunya?". Aquesta pregunta directa serà la que podran votar aquest dijous i divendres els 6.465 militants que fa un mínim de sis mesos que es van afiliar al partit, d'acord amb els estatuts. La setmana clau per conèixer si hi ha continuïtat o ruptura del Govern ha començat amb una convulsió de notícies al si de l'organització juntaire només explicable pels pocs dies que falten per a la consulta. La consellera d'Exteriors i Govern Obert, Victòria Alsina, va obrir foc abandonant la seva posició d'independent i encara que no podrà votar perquè només farà uns dies que és militant, va voler expressar el seu compromís polític amb el partit i no participar des de la barrera. El segon va ser l'exalcalde Xavier Trias, el candidat somiat per Junts per competir amb certes garanties en la batalla de Barcelona, en les municipals del proper mes de maig.

Alsina i Trias busquen reforçar el flanc de la continuïtat en el Govern en una contesa interna que aparentment sembla oberta, ja que els partidaris d'abandonar-lo no han estat capaços, fins al moment, d'explicar com es recosiria la majoria independentista —no s'han d'oblidar el 52% de les últimes catalanes i la majoria absoluta en el Parlament— amb una decisió tan dràstica, quina seria la política en l'oposició a la Cambra catalana, amb qui s'establirien aliances després de les pròximes municipals per formar majories de govern, i amb quina formació política s'anava a dur a terme el camí a la independència tenint en compte que Junts té tan sols 32 diputats de 135 parlamentaris i és tercera força política.

Els partidaris de continuar hauran també d'explicar en 72 hores com se segueix en el Govern després que Esquerra no hagi accedit a les demandes de Laura Borràs i Jordi Turull i treure's de sobre l'etiqueta ofensiva que defensen la pagueta, una cosa que utilitzen els seus crítics des de les xarxes socials per desacreditar el sí. El fet que persones com Josep Rull i Quim Forn, presos polítics i actualment en l'empresa privada, defensin la continuïtat dona, òbviament, un plus de credibilitat als defensors de mantenir-se a l'executiu català. En aquest aspecte, el paper de Trias hauria d'introduir un punt de reflexió en una batalla interna tan convulsa i, en part, emocional. Les seves contundents paraules que seria "equivocat i erroni" abandonar el Govern, que "a base de retrets no es pot governar" i la seva mirada amb llums llargs "feta la catarsi pública, hem de recuperar la unitat i fixar els objectius [conjunts] fins al final de la legislatura". Escoltant Trias, elevant-se per sobre de les desavinences puntuals, potser s'entén millor per què guanya eleccions i no sona estrany quan diu en una mateixa frase que vol parlar amb els seus amics d'Esquerra i no descarta pactar amb el PSC.

Fins divendres a les 17 hores, quan es tancarà l'hora de les votacions, Junts estarà sotmesa a un tràfec d'informacions internes i de posicionaments públics confrontats, una cosa bastant inusual en una formació política de la seva dimensió. Turull, en un dels pocs gestos de distensió pública d'aquestes últimes hores, només va desitjar que la consulta no acabi en empat, com va succeir en una votació transcendental de la CUP el 2015 a l'hora d'investir a Artur Mas i que va acabar, com és sabut, amb el seu pas al costat i l'arribada de Carles Puigdemont. El secretari general també ha assenyalat que donarà a conèixer el seu vot a la consulta a través una explicació a la militància, potser en un acte de partit. La seva exposició en l'executiva d'aquest dilluns porta a pensar que compartirà amb Borràs la no-continuïtat en el Govern. Però això, va dir, és una pantalla que encara no ha arribat.