Són moments decisius per a la salvació del Govern de la Generalitat. I Junts per Catalunya ha rebaixat la seva posició de màxims, renunciant a la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern, després que fos cessat per Pere Aragonès. Però el president de la Generalitat no en té prou amb aquest gest, segons expliquen fonts del seu equip consultades per ElNacional.cat. Des de Palau rebutgen també la centralitat que plantegen per al Consell per la República en la nova direcció estratègica, especialment després de les escenes viscudes en el cinquè aniversari de l'1-O, amb la xiulada a l'expresidenta Carme Forcadell. Els republicans reclamen als seus socis "propostes serioses". Tot plegat mentre avui es reuneix l'executiva de Junts per a decidir la pregunta de la consulta a la militància, que previsiblement tindrà lloc aquest dijous i divendres. Ja s'ha iniciat el temps de descompte.

🔴​ Crisi de Govern a Catalunya, última hora | Junts convocarà la consulta sobre la continuïtat al Govern

Aquesta renúncia arriba després d'un cap de setmana de converses al màxim nivell, entre el president Pere Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Turull, més aviat partidari de continuar a l'executiu. Però no es va produir cap avenç. Els juntaires posaven damunt la taula els seus tres principals reclams: reenfocar la taula de diàleg amb el govern espanyol, una coordinació al Congrés dels Diputats i una nova direcció estratègica de l'independentisme, semblant a l'estat major del procés del 2017 però amb un paper per al Consell per la República, capitanejat per Carles Puigdemont. En la proposta enviada divendres al vespre també van incloure la restitució de Jordi Puigneró, que finalment ha decaigut.

Però des de l'equip d'Aragonès no veuen suficient l'última proposta de Junts per Catalunya, que a més a més denuncien que va arribar per WhatsApp el diumenge a la nit, i no en les converses entre Aragonès i Turull. Aquestes fonts critiquen que els seus socis "insisteixen a tutelar el consens estratègic pel Consell per la República", un requisit que rebutgen, especialment després del que es va viure en la concentració de dissabte passat. Una qüestió que en el seu moment ja va enterbolir les negociacions per formar Govern i que ara reapareix. "Es podria parlar amb una proposta seriosa, però no l'han fet", lamenten en aquest sentit.

Aquest mateix dilluns se celebra una executiva ordinària de Junts per Catalunya, que també es preveu maratoniana i que haurà de decidir la pregunta que es fa a la militància. La formació està partida entre els partidaris de sortir del Govern, encapçalats per Laura Borràs, i els de mantenir-s'hi, liderats per Jordi Turull. Aquest mateix cap de setmana hi ha hagut un gest significatiu: la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, s'ha fet militant del partit per a poder defensar la postura de la continuïtat.

Puigneró trenca el silenci i Geis agafa les regnes

Ha estat per voluntat pròpia. El vicepresident cessat dimecres passat, Jordi Puigneró, ha assegurat que si la seva restitució ha de suposar un hàndicap per arribar a un acord amb ERC, ell hi renuncia, que en cap cas vol ser un "escull". En una entrevista a RAC1 aquest dilluns al matí, el vicepresident cessat ha subratllat que ara el més important és que es compleixin i s'acceptin els tres punts claus de l'acord que Junts va proposar a ERC. En la mateixa línia s'ha pronunciat Laura Borràs en una entrevista a Catalunya Ràdio: "El mateix Puigneró ens va demanar que no volia ser cap obstacle en la possible negociació".

Mentrestant, hi haurà interinitat. La consellera de Junts, Gemma Geis, titular del Departament de Recerca i Universitat, es farà càrrec provisionalment de la conselleria de Polítiques Digitals i Territori, que estava en mans de Puigneró. D’aquesta manera s’evitarà que quedin bloquejats acords i tràmits que necessiten la firma del responsable d’aquesta àrea. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, té previst signar aquest dilluns l’ordre que atorga a Geis aquestes funcions.