El mercat d'oficines a Catalunya -i sobretot a Barcelona- registra xifres rècords amb el millor segon semestre dels últims 10 anys, segons el balanç de la situació de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman. Es tracta del post 1-O, en què tot i el bombardeig constant de males notícies sobre la 'fuga d'empreses', "ara hem constatat que no només no hi ha hagut deslocalitzacions físiques, sinó que han vingut moltes empreses de fora", explica Anna Gener, la CEO de la consultora. En concret, l'increment de l'absorció del mercat d'oficines barceloní el 2018 ha estat del 11% respecte a l'any anterior, amb un augment de la demanda d'operacions de més de 3.000 metres quadrats.

I és que les dades mostren que el mercat d'oficines de Barcelona ha registrat aquest 2018 el millor segon semestre dels últims deu anys en matèria d'inversió, després de rebre 635 milions d'euros, i va registrar durant l'any una contractació total de 382.360 metres quadrats, la segona més alta dels darrers onze anys. Són moltes les empreses que aposten per Catalunya, i el darrer any empreses com Indra, CCC (Facebook), Norwegian o Everis són només algunes de les grans inversions que ha rebut la capital catalana. 

El fenomen "pre-renting"

"Tenim una demanda molt forta però hi ha molt poca oferta", explica Gener, i per tant s’esta produint el pre-renting, és a dir, les empreses lloguen l'espai abans que estigui disponible. És el cas d'Everis, un dels projectes més importants que s'han tancat el segon trimestre del 2018, que ha contractat 25.000 metres quadrats a un edifici de la Via Icària abans que s'hagi començat a edificar. "Això en realitat és un desajust del mercat", explica Anna Gener, "cosa que provoca que pugin els preus". 

El problema és que hi ha molta més demanda que oferta, i per tant la taxa de disponibilitat està baixant (fins al 5,44% enfront el 7,54% del 2017) i d'altra banda estan augmentant les rendes. De fet, en els darrers 12 mesos, les rendes de lloguer d'oficines han incrementat un 10%. 

La Torre Glòries (antiga torre Agbar) és un altre dels edificis estrella per les empreses, on s'hi han instal·lat empreses del sector tecnològic i digital, com és el cas de Facebook. "En aquest edifici només queden dues plantes per omplir, i haurem acabat de llogar-la en només un any", explica Gener. A més, el fet que s'hi instal·lin empreses tecnològiques "és una cosa molt significativa del que està passant a la ciutat, ja que ens estem posicionant com a hub tecnològic", diu la CEO. Així, explica la motivació de Facebook, que de la mà de CCC, "han vingut perquè volien una plantilla totalment políglota, i a Barcelona es pot captar talent d'arreu del món amb facilitat". A més, tot i haver pujat, "les rendes a Barcelona són molt més competitives que a la resta de ciutats potents, com Londres".

El 22@ està de moda

Barcelona ha arribat a un estoc de 6.062.800 metres quadrats al gener d'aquest any, i les noves àrees de negoci de la capital catalana, el 22@ i la Fira de Barcelona, ​​són les parts que han concentrat la nova oferta d'oficines, sobretot l'anomenat districte tecnològic, on s'ha registrat el 54% del total. La consultora preveu que de cara el 2019 i el 2020 la nova oferta arribarà a un total de 168.500 metres quadrats, mentre que la prevista per al 2021 serà de 200.000, quan es realitzarà el major lliurament de projectes dels últims 12 anys.

En termes de contractació, el 22@ ha arribat als 170.000 metres quadrats, el que suposa el 45% del total de la demanda i equival a un creixement del 2,3% respecte el 2017, mentre que la perifèria de la ciutat, que ha arribat als 94.100 metres quadrats, ha registrat un increment del 103%.

El mercat d'inversió, més poruc però creixent

El mercat d'inversió, és a dir, fons d'inversió i de capital internacionals com ara Blackstone "ha tingut comportaments molt diferents el primer semestre del 2018 respecte del segon". Els primers sis mesos de l'any es van caracteritzar per poques operacions degut, principalment, a les turbulències polítiques, en què la inversió es va col·locar en una situació de wait and see -esperem i mirem què passa-.

Durant el segon trimestre, però, "veient que el mercat de lloguer d'oficines és excel·lent, els fons d'inversió es comencen a refiar del mercat i comencen a tancar operacions a Catalunya", explica Gener. De fet, han estat tantes les operacions, que el segon semestre del 2018 ha batut rècords d'operacions tancades en els darrers 10 anys.