El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per explicar els objectius i actuacions del seu Departament per aquesta legislatura. Durant la seva intervenció davant la comissió, Puigneró ha exigit a l'Estat, per enèsima vegada, el traspàs de Rodalies i de l'Aeroport del Prat al llarg d'aquesta legislatura. 

En aquest sentit, el vicepresident ha carregat contra la gestió actual que fa Renfe de Rodalies assegurant que hi ha una solució i que aquesta "es diu Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya" i que la pitjor política per al foment del transport és deixar la gestió de Rodalies en mans de Renfe. Alhora, s'ha fixat l'objectiu que Catalunya arribi als 1.500 milions de viatgers durant aquesta legislatura. 

En aquest sentit, ha assegurat que "portem parlant de Rodalies massa temps", ha apuntat el vicepresident, que ha afegit que la gestió actual provoca, literalment, desafecció i desconfiança entre els usuaris. D'altra banda, ha apuntat que la Generalitat no vol negociar què fer amb l'Aeroport de Barcelona o si és necessària l'ampliació, sinó que vol la gestió de la infraestructura: "Volem l'Aeroport".

 

A més a més, Puigneró s'ha compromès que els pròxims comptes de la Generalitat incloguin una dotació pressupostària per desplegar la fibra òptica a tots els municipis de Catalunya i a fer arribar el primer cable submarí a Catalunya, per on passa el 90% de tràfic intercontinental de dades, i ha assegurat que aquesta "serà la legislatura del 5G".

Manca d'inversions

Com quasi sempre en matèria d'inversions, Puigneró ha criticat la manca d'aquestes que segons ell està duent a terme el govern espanyol a Catalunya, i ha assegurat que això "suposa un greuge als catalans" perquè considera que no pot continuar tenint obres inacabades o infraestructures esperades que, textualment, no arriben mai, un exemple de tot això és la construcció de l'estació de la Sagrera.

En aquest sentit ha recordat que, des del 2013, l'Estat només ha executat un terç de les inversions pressupostades per a Catalunya i que el pes de les inversions sempre s'ha mantingut per sota del pes del PIB català en el del conjunt de l'Estat. "Els que tenen responsabilitats de govern a Madrid, haurien de reflexionar sobre què signifiquen els greuges que sofrim a Catalunya", ha sentenciat.

Record pels presos

En començar la seva intervenció davant la comissió, el vicepresident ha lamentat que es mantingui la inhabilitació per als presos polítics, ara indultats: "Per què es manté la inhabilitació per fer política? Es pretén que no es faci política?", s'ha preguntat Puigneró, que també ha assegurat que els indults "no resolen la repressió, la persecució política i exili". "Benvinguts, però hi ha molta feina per fer", ha continuat. El vicepresident també ha situat el dret de l'autodeterminació i l'amnistia com a sortida pel conflicte català.

Estructura del Departament

A més, Puigneró ha aprofitat la seva intervenció per explicar l'estructura del seu Departament aprovada aquest dimarts pel Govern. La principal novetat és que es preveu la creació d'una àrea específica per tal de posicionar Catalunya a l'avantguarda de l'àmbit digital a través de la Direcció General de Nació Digital i Agenda Urbana. 

Aquesta nova direcció general dependrà de la nova Secretaria d'Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, que entre altres funcions, assumirà el lideratge de la política de vertebració territorial treballant coordinadament amb les delegacions territorials del Govern. Aquesta Secretaria, a més, comptarà amb la Direcció General d'Actuacions Territorials Estratègiques. D'aquesta manera, hi haurà aquestes secretaries generals: la Secretaria General, la Secretaria d'Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, la Secretaria de Polítiques Digitals i la Secretaria de Territori i Mobilitat.

Per la banda de la Secretaria de Polítiques Digitals, estarà integrada per la Direcció General de Societat Digital, la Direcció General d'Innovació i Economia Digital i la de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, així com la Subdirecció General d'Infraestructures Digitals i de Comunicacions Electròniques i la Subdirecció General de Suport a la Gestió.

A la Secretaria de Territori i Mobilitat estaran adscrites la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme, la de Polítiques de Muntanya i del Litoral, la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat, la de Transports i Mobilitat i la Subdirecció General de Relació amb les Empreses Gestores d'Infraestructures i Serveis de Mobilitat.

Imatge principal: Fotografia d'arxiu del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró - Montse Giralt