Del greuge al desgreuge, del buit als aplaudiments. Així ha estat el camí del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, entre congressos econòmics. Tot just dues setmanes després de viure en primera persona el misteriós cas de la "desaparició" de les preguntes durant la XXXIII Reunió del Cercle d'Economia a Sitges, Puigdemont va tenir la oportunitat de treure's l'espina davant el món empresarial en el VII Congrés Català de Comptabilitat i Direcció organitzat per l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID). 

Puigdemont EP

En aquest últim congrés celebrat aquest dijous i divendres a l'escola de negocis IESE, Puigdemont va assegurar en la inauguració que "el progrés econòmic d’una Catalunya independent està fora de qüestió". Els més de 400 empresaris i directius que omplien l'Aula Magna, van obsequiar la seva intervenció amb un fort aplaudiment i un torn de 23 preguntes. El president d'ACCID i diputat de Junts pel Sí, Oriol Amat, que exercia de moderador, les va llegir d'una tirada (replicant el model dels tribunals amb les tesis doctorals): data i pregunta del referèndum, diàleg amb el govern espanyol en el tram final del procés o l'impacte de la independència respecte fons europeus, euro, seguretat jurídica, deute públic o pensions, entre d'altres. "No sabia que hi havia un examen", va bromejar Puigdemont amb la tranquil·litat de poder-se explicar i just abans de respondre-les totes.

Una pregunta solitària

Les comparacions són odioses i sobretot quan es tracta xifres. Tal i com és tradició, el president de la Generalitat va inaugurar també la trobada anual del Cercle en una sala amb forces cadires buides. I a diferència dels altres anys, va rebre una única i solitària pregunta després d'uns inacabables instants d'espera vestits amb uns riures nerviosos del president del lobby empresarial, Juan José Burgera, que havia anunciat "un petit espai de diàleg". A més, en contra del protocol del Cercle, no la va llegir el moderador sinó el mateix empresari que la formulava. 

La pregunta (en castellà) deia així: "President, a Catalunya no es donen les condicions equitatives per a un referèndum perquè el Govern no és neutral i els mitjans de comunicació catalans fa anys que adoctrinen contra Espanya i oculten les greus conseqüències." I Puigdemont, sempre disposat a parlar de tot fins i tot quan la pregunta no és del tot una pregunta sinó més aviat una reflexió, va mostrar una opinió "clarament discrepant". "A Catalunya ens podem sentir orgullosos en general de tenir un sistema de mitjans de comunicació que es caracteritza per la seva diversitat i pluralitat", va respondre abans d'emplaçar a l'Estat espanyol a lluir aquesta mateixa pluralitat.

Puigdemont Burgera Sergi

Però el cas que ens ocupa no és el contingut d'aquesta pregunta que va fer remoure a més d'un empresari a la seva cadira sinó la quantitat. 23 a 1. "Necessitem dades per contrastar arguments en temps de postveritat", assegurava Puigdemont aquest mateix dijous. I no és que a uns els hi agradi preguntar molt i als altres molt poc. La cloenda del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb doble aplaudiment o la intervenció del ministre d'Economia, Luis De Guindos, a Sitges són una prova difícilment refutable. Segons va poder saber El Nacional, hi havia targetes amb preguntes pel president de la Generalitat que van recollir les hostesses i que finalment no es van formular. Boicot o incompetència? El per què no queda clar...  

Tot plegat, una situació incòmoda que després de l'examen del congrés d'ACCID, deu remoure encara una mica més els fonaments del Cercle d'Economia.