El preu de la llum a l'Estat tornarà a enfilar-se aquest dijous i superarà de nou els 200 euros per MWh. En concret, l'electricitat al mercat majorista es pagarà a un preu mitjà de 215,63 euros per MWh, un 16,1% més que aquest dimecres, segons les últimes dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat (OMIE). Aquest serà el cinquè preu més alt de la història. 

D'aquesta manera, el mercat posa punt final a quatre dies consecutius amb preus per sota els 185 euros per MWh, després que la demanda d'electricitat disminuís notablement durant el Pont del Pilar. Aquest dijous, el preu més alt es donarà entre les 8:00 i les 9:00 h, quan s'arribarà als 260 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 15.00 i les 16.00 hores, amb 175,25 euros/MWh.

6 vegades més que fa un any 

Així, si bé respecte avui el preu augmenta en un 16%, la caiguda en el preu del preu majorista és del 25,26% si ho comparem amb fa tot just una setmana, dijous 7 d'octubre, segons les dades de l'OMIE. De fer, el màxim històric del preu de la llum es va registrar dia 7 d'octubre, quan el preu mitjà del MWh es va situar en els 288,53 euros, amb pics que van arribar a superar els 300 euros.

Tot i aquesta caiguda respecte a dijous passat, si es compara el preu d'aquest dijous amb el del mateix dia de l'any passat, la dada s'ha encarit en un 487%, és a dir, gairebé sis vegades més que els 36,74 que marcava llavors.

Mesures insuficients 

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors arreu d'Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure. En el cas del PCPC, el pes del preu de l'electricitat en el mercat majorista en la factura és d'un 24%, corresponent el resta a peatges i càrrecs que sufraguen costos del sistema i de les polítiques energètiques, i a impostos, com l'IVA o l'impost a l'electricitat. Aquest ha estat rebaixat pel govern espanyol per intentar pal·liar l'impacte d'aquests preus disparats a la factura dels consumidors. 

L'escalada dels preus, que afecta bona part d'Europa, es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas en els mercats internacionals. Aquest s'utilitza a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria d'hores, i l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2). 

A la imatge principal, unes bombetes / Europa Press