Després d'uns dies de relativa calma el preu mitjà de la llum en el mercat majorista tornarà a pujar aquest dimecres fins als 175,87 euros el Megawatt hora (MWh), un 17% més que aquest dimarts i un 247% més que el mateix dia del 2020. 

La treva de rècords històrics que ha donat el preu de la llum ha durat només quatre dies, en els quals s'ha mantingut per sota dels 160 euros. L'últim rècord va ser el dijous passat quan es va arribar als 188,18 euros/MWh, la màxima històrica. 

La franja més cara del dimecres s'assolirà entre les vuit i les nou del vespre, quan es pagarà la llum a 196,57 euros/MWh. En canvi, la franja més barata serà entre les dues i les tres de la matinada, quan el preu se situarà en 147,30 euros/ MWh. 

Espanya recorre a Europa

Després d'encadenar tres mesos acumulant rècords en el preu de la llum, el govern espanyol no només ha presentat les seves pròpies propostes per mitigar l'impacte l'encariment de l'electricitat, sinó que també ha picat a les portes de la Unió Europea. 

Les vicepresidentes d'Assumptes Econòmics i de Transició Ecològica del govern espanyol, Nadia Calviño i Teresa Ribera, han enviat sengles cartes a la Comissió Europea on reclamen una solució comunitària a la pujada "sense precedents" del preu de la llum, mentre adverteixen que la situació actual posa en risc tant la recuperació econòmica com la transició verda de la UE.

A més, el govern espanyol insisteix a Brussel·les en la necessitat de reformar el funcionament del mercat a l'engròs d'electricitat i proposa la creació d'una plataforma centralitzada que es compri gas amb l'objectiu de reduir la dependència del bloc mitjançant la generació de reserves.

El pla de Pedro Sánchez

Abans de contactar amb Europa, però, l'Executiu de Pedro Sánchez ja va anunciar el seu nou paquet de mesures per pal·liar la pujada de la llum. Les mesures inclouen la reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost de 7% a la generació elèctrica o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques, entre altres. 

Les accions anunciades pel govern espanyol s'han trobat amb la negativa de les empreses elèctriques, que no volen veure retallats els seus beneficis. Malgrat que la mesura només es mantindria en un principi fins a 2022, les elèctriques segueixen mostrant el seu rebuig. 

Les indústries elèctriques agrupades en l'anomenat Fòrum Nuclear han amenaçat d’aturar les nuclears si el govern espanyol endavant amb les mesures per retallar els seus beneficis. 

 

Imatge principal: Una central elèctrica / Europa Press