Les vicepresidentes d'Assumptes Econòmics i de Transició Ecològica del govern espanyol, Nadia Calviño i Teresa Ribera, han enviat aquest dilluns sengles cartes a la Comissió Europea on reclamen una solució comunitària a la pujada "sense precedents" del preu de la llum, mentre adverteixen que la situació actual posa en risc tant la recuperació econòmica com la transició verda de la UE.

A més, el govern espanyol insisteix a Brussel·les en la necessitat de reformar el funcionament del mercat a l'engròs d'electricitat i proposa la creació d'una plataforma centralitzada que es compri gas amb l'objectiu de reduir la dependència del bloc mitjançant la generació de reserves.

Augmentar la certesa

Segons el parer de les dues vicepresidentes espanyoles, la Comissió Europea "hauria de tenir l'objectiu d'augmentar la certesa" del sistema a través d'un "conjunt flexible de directrius" que "ofereixin als Estats membres diferents opcions per esmorteir l'efecte d'increments sobtats en els preus de l'energia".

"La situació no només posa en risc la tan necessària recuperació econòmica, sinó que també pot fer descarrilar la nostra estratègia de descarbonització", adverteixen Calviño i Ribera a la seva carta a les autoritats comunitàries, a qui també avisen que "el context actual" també "posa en risc" el fet que els ciutadans europeus "han de ser sempre el centre" de la transició verda.

A més, han apuntat que, encara que la situació actual pot deure's a factors "puntuals", el "camí" de la UE cap a una economia lliure d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle "patirà nous passos cap enrere per esdeveniments inesperats" als que el club ha "d'intentar anticipar-se i preparar-se per afrontar-los".

La carta subratlla també que "molts" països de la UE "estan començant a sentir l'impacte d'aquest augment sense precedents dels preus de l'energia" i recorden que Espanya "ha adoptat un conjunt de mesures d'emergència" tenint en compte "els límits del marc legal de la UE".

Espanya, remarquen les dues vicepresidentes, sempre ha estat un "ferm defensor" dels objectius comunitaris de reducció d'emissions, però també afirmen que "la transició cap a la neutralitat climàtica ha de ser justa i equitativa per a tots els europeus i tots els Estats membres".

Preu per demà

Aquestes cartes arriben després que aquest dilluns el preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs s'hagi situat per a demà, en 150,26 euros el megawatt hora, el que suposa un descens del 4,1% que el preu d'aquest dilluns, assolint el seu nivell més baix des del passat 12 de setembre.

Malgrat aquesta baixada el preu de l'electricitat continua triplicant els nivells de fa un any, segons les dades de l'operador de mercat OMIE. A més, per franges horàries, els preus per demà oscil·len entre els 190 euros que es pagaran entre les noves i les deu del matí i entre les deu i les 11 de la nit, i els 120,64 euros que costarà des de les cinc i les sis del matí.