S'apropa perillosament als 200 euros. El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista tornarà a batre un nou rècord aquest dijous, quan es dispararà fins als 188,18 euros per MWh. D'aquesta manera suma dos dies consecutius registrant un màxim històric, després de pujar gairebé un 10% i deixar enrere els 172 euros d'aquest dimecres, d'acord amb les dades de l'operador del mercat elèctric designat (OMIE).

Aquest nou rècord arriba després que el govern espanyol hagi aprovat aquest dimarts un pla de xoc per abaratir la factura de la llum. És a dir, les mesures aprovades pretenen aconseguir que el descontrol en els preus de cotització de la llum no es traslladi al rebut de l'electricitat: la xifra seguirà creixent fins al març de 2022 (quan cauran les mesures), però la factura hauria de baixar de preu, segons la Moncloa.

Pla de xoc del govern espanyol

Algunes de les iniciatives aprovades pel govern espanyol són la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques, procedents dels anomenats "beneficis caiguts del cel", així com la rebaixa de l'impost de l'electricitat al 0,5%. És en aquest context que les elèctriques han amenaçat d’aturar les nuclears, sense haver rebut encara una resposta contundent de l'executiu de Pedro Sánchez.

En qualsevol cas, aquest dijous el preu de l'electricitat superarà els 188 euros per MWh, una xifra que gairebé quintuplica la dada registrada el mateix dia de l'any passat. El 16 de setembre de 2020, la llum costava 51,05 euros, un 268% menys que demà. Pel que fa a la setmana passada, quan va arribar als 141,71 euros, el preu s'ha encarit un 33%.

Tres mesos de rècord

Per franges horàries, el preu més alt d'aquest dijous es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, moment en el qual arribarà als 198,85 euros. El més baix, de 180 euros, es pagarà entre les 03.00 i les 06.00 i entre les 16.00 i les 18.00 hores.

Després de batre els rècords històrics tant al juliol com a l'agost, setembre sembla que va pel mateix camí, batent setmana rere setmana els preus més alts de tota la sèrie històrica. Concretament, a l'agost es va marcar un màxim gairebé dia a dia, de manera que el preu mitjà de tot el mes va superar els 106 euros per MWh, el més car de la història. Juliol, per la seva banda, s'ha quedat amb el títol de ser el segon mes més car, amb un preu de 92,4 euros.

Precio Luz 16 septiembre OMIE

Dades relatives al preu de la llum per aquest dijous / OMIE

Aquesta tendència a l'alça de l'electricitat està motivada per la cotització internacional del gas, fet servir en les centrals tèrmiques, s'ha disparat després de viure un fort desajustament entre l'oferta i la demanda entre els últims mesos, en plena recuperació econòmica. 

L'altre motiu concret pel qual ha crescut exponencialment el preu de la llum és per l'impacte del cost d'emetre diòxid de carboni. És per motius com aquest que experts europeus van advertir que caldrà compensar l'impacte econòmic de les noves mesures climàtiques.

 

Imatge principal: Una persona canvia una bombeta / Europa Press