Després de quatre dies abaixant, el preu de la llum tornarà a pujar aquest dissabte per situar-se en els 190 euros per MWh. Es tracta d'un encariment del 6,3%, segons apunta l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat (OMIE). En aquest sentit, la llum es pagarà a un cost més elevat entre les vuit i les nou del vespre, tot arribant als 245,27 euros per MWh. Per contra, l'electricitat serà més barata entre les quatre i les cinc de la matinada, amb 166,90 euros per MWh. Val a dir, però, que en comparació amb el dissabte passat, la factura de la llum serà un 13% més econòmica, ja que en aquell moment el preu per MWh va ser de 218,82 euros. A pesar de la rebaixa d'aquest dissabte en relació amb l'anterior, si donem un cop d'ull a la factura del mateix dia de l'any passat, el preu de la llum s'ha disparat un 353,6%. 

Sobre els valors de mercat de l'electricitat, escau remarcar que els preus de la llum al mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, que regula gairebé 11 milions de consumidors a Espanya. A més, són la referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament al mercat lliure. Així doncs, en el cas del PVPC, el cost de l'electricitat en el mercat majorista té un impacte en la factura d'un 24 %, i la resta correspon als peatges i càrrecs que sufraguen costos del sistema i de les polítiques energètiques. A més, cal sumar-hi impostos com ara l'IVA o l'impost a l'electricitat, rebaixat pel govern espanyol per intentar pal·liar l'impacte dels alts preus del mercat majorista a la factura de la ciutadania. 

Per què ha pujat el preu de la llum?

Amb tot, l'augment del preu de la llum que castiga gran part del territori europeu és conseqüència, entre altres, de l'encariment als mercats internacionals del gas, que s'empra a les centrals de cicle combinat i que regula el preu del mercat durant la majoria d'hores, i de l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2).

Una App per controlar la despesa de llum

Certament, a Espanya predominen els habitatges amb serveis de consum elèctric que comprenen els 3,3 kW i els 5,5 kW de potència. En aquest sentit, són diverses les causes que encareixen el consum d'electricitat. Així doncs, si vols controlar el que gastes, ja hi ha disponible una aplicació mòbil que et dona consells pràctics per estalviar en la factura de la llum. L'App, que rep el nom d'"Estalvia en Llum", permet treure rèdit de petits trucs que tenen un gran impacte econòmic. Per fer-la servir, has de triar la zona d'Espanya on vius i seleccionar la tarifa de llum que tens. Doncs bé, si et decideixes a descarregar l'aplicació mòbil, aquesta t'avisarà de en quines franges horàries és més convenient engegar la rentadora, entre altres consells. "Estalvia en llum" també t'avisarà de quan és més barat encendre el llum i carregar el telèfon, per exemple. 

Claus per reduir el consum

D'altra banda, mai no és sobrer recordar que hi ha una sèrie de pautes que tenen una gran repercussió en el consum d'electricitat. En primer lloc, comprar productes de baix consum per a la teva llar és una de les claus de volta que permet reduir el cost de la llum. I és que els artefactes vells consumeixen més electricitat. En segon lloc, malgrat que pugui semblar empipador, és molt important desconnectar els electrodomèstics com ara els televisors quan no es fan servir, ja que, malgrat que estiguin apagats, poden consumir energia. En tercer lloc, carregar el telèfon al lloc on treballes és una molt bona idea. Malgrat que pugui semblar que es tracta d'una acció petita, el nombre de vegades que arribem a carregar el telèfon mòbil al llarg de l'any és molt gran. Finalment, és crucial que siguis conscient que cal optimitzar el temps d'utilització dels aparells electrònics, ja que excedir-se del temps necessari s'acaba pagant.

Sens dubte, malgrat que esporàdicament es registrin baixades en el preu de la llum, actualment vivim un període de costos elevadíssims en el preu de la llum. Per comprovar-ho, només cal que el consumidor compari el que està pagant avui dia amb el que pagava tot just fa un any. Per tant, si hom vol posar-hi remei, és molt bona idea recórrer a petits trucs quotidians que, si es converteixen en habituals, permeten fer guardiola.