El preu de la llum descendirà aquest dissabte al seu punt més baix des de l'inici de l'excepció ibèrica per fer front a la crisi energètica. En concret, el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l'engròs baixarà aquest dissabte un 36,1% respecte a ahir i tornarà a situar-se per sota de la cota dels 200 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). El preu final és el resultat de sumar el preu mitjà de la subhasta al mercat a l'engròs (61,68 euros/MWh) i la compensació que es pagarà per l'aplicació del topall del gas a les centrals de cicle combinat (115,78 euros/MWh). El descens del preu per aquest dissabte s'explica, en part, per l'increment de la generació d'energia eòlica.

El preu de la llum descendeix 100 euros un dia

El preu de la llum per als clients de la tarifa regulada baixarà fins als 177,46 euros/MWh aquest dissabte, de manera que marcarà l'import més baix des que va entrar en vigor l'excepció ibèrica, a mitjans de juny. El cost de l'electricitat serà fins i tot 100 euros més barat que aquest divendres, que ha marcat 277,46 euros/MWh. Es tracta, per tant, d'un descens del 36,1%.

Mecanisme d'excepció ibèrica

El 'mecanisme ibèric', que va entrar en vigor el passat 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitja de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així el pròxim hivern, període en què els preus de l'energia són més cars. En concret, l''excepció ibèrica' fixa un camí per al gas natural per a generació d'electricitat d'un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a l'acabament de la mesura. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, calcula que la mesura ha aconseguit un estalvi per a les famílies i les empreses de 2.300 milions d'euros en els seus tres primers mesos d'aplicació.