L'aplicació de l'"excepció ibèrica" aprovada aquest divendres per la Comissió Europea en matèria d'energia portarà el seu temps. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assenyalat que esperen fer operativa en "tres o quatre setmanes" l'excepció acordada pels líders europeus i que permetrà Espanya i Portugal adoptar mesurats per rebaixar els preus de l'energia. Ribera ha explicat que el que s'ha acordat aquest divendres en el Consell Europeu "és una orientació política".

"La Comissió necessitarà uns dies, unes setmanes, per comprovar que tot és correcte o recomanar-nos introduir millores i calculem que en tres o quatre setmanes podrem tenir un pronunciament de la Comissió sobre allò que estem proposant i fer-ho immediatament operatiu", ha assenyalat la vicepresidenta tercera en una entrevista al canal 24 hores de RTVE. Ribera ha subratllat que introduiran un sistema del pagament del gas "com correspon". "Cal pagar el gas en tot cas, però volem que aquest preu no sigui el preu a què es pagui la resta de l'electricitat que es produeix, que té un preu més barat. El que farem és separar el gas del mecanisme de formació de preu", ha explicat.

Acord imprescindible

La ministra ha destacat que l'acord d'aquest divendres a Brussel·les per prendre mesures per rebaixar els preus de l'energia a Espanya "era imprescindible". Així, ha insistit que era "imprescindible" que el Consell "permetés fer això", ja que si no s'haguessin "incomplet" les regles europees. Amb tot, Pedro Sánchez no va aconseguir arrencar un acord per desacoblar el gas del rebut de la llum i tampoc la idea d'intervenir de ple el mercat per canviar el sistema de fixació de preus marginalistas.

Dependència del gas rus

Amb relació a la pujada dels preus del gas i la dependència d'Europa del rus, la ministra Ribera ha detallat que aquesta alça en els preus es deu que el món "està demandant més gas" i els productors no "ho tenien previst" i al paper de Rússia en la guerra d'Ucraïna, ja que és "el principal proveïdor" de gas cap a la Unió Europea. En aquest sentit, la ministra ha augurat que la situació de Rússia "continua sent complicada" i ha afegit que "no és descartable que abans o després" la UE hagi de tancar l'arribada de gas rus, per la qual cosa és "capital" buscar altres proveïdors entre els quals ha citat Algèria, Noruega, Qatar o Austràlia. "Substituir un gran productor en poc temps costa molt", ha admès, per afegir que també cal ser "intel·ligents" en el consum de recursos energètics. "Això explica que Biden hagi vingut a Europa a oferir més arribada de gas americà a Europa i això explica que hàgim de treballar amb altres proveïdors", ha concretat.

Sobre això, Ribera ha posat èmfasi en la necessitat de ser un país "autònom" quant a proveïment energètic, destacant les energies renovables com una solució i la reducció de les energies fòssils. Preguntada per la garantia que Espanya continuï rebent gas procedent d'Algèria després de les crítiques d'aquest país a Espanya pel canvi de postura respecte al Sàhara, Ribera ha indicat que Algèria, a més de ser un gran proveïdor de gas per a Espanya, és un país "aliat" amb el qual existeix una "bona relació de veïnatge". "Aspirem que així continuï sent", ha afegit.