La patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, ha reconegut la tasca i treball del teixit de pimes catalanes en la 35a edició dels premis pimes, que s'ha celebrat aquest dilluns al vespre al Camp Nou amb la presència de les màximes autoritats del país encapçalades pel president del Govern, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez. El dia escollit és prou significatiu, ja que el 27 de juny va ser declarat el Dia de les Micro, Petites i Mitjanes Empreses per la seva contribució a la sostenibilitat i per la seva generació de riquesa en el planeta per les Nacions Unides i el Govern va declarar aquesta jornada com el dia de l'empresa. 

Durant l'entrega de premis, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha tret pit de la seva tasca durant el primer any dirigint la patronal, posar sobre la taula "l’activisme empresarial" practicat per aconseguir que les pimes ocupin l'espai que els pertoca assegurant que aquest espai "sempre està ocupat" i, per tant, si la patronal no lluita per aquest espai l’ocuparan altres, uns altres que poden proposar coses contràries als nostres interessos de Pimec. En aquesta línia també ha recordat el seu compromís de defensar clarament l’àmbit empresarial i econòmic del país, centrant-se en les micro, petites i mitjanes empreses, aquelles que ocupen el 99,8% del teixit empresarial català i que, com ja fa mesos que insisteix, donen feina al 75% dels treballadors del país, i que a més a més aporten el 62% del PIB

Pere Aragonès Antoni Cañete entrega 35a edició Premis PIMEC - Sergi Alcàzar
Pere Aragonès i Antoni Cañete se saluden a la 35a edició dels Premis Pimec - Sergi Alcàzar

En aquesta línia, Cañete ha reivindicat que aquest acte és un reconeixement a l’activitat econòmica i empresarial que serveix per recordar la contribució de les pimes a l’economia i la societat. És per això que ha reclamat, un cop més, que les pimes estiguin representades a la taula del diàleg social espanyol i, dirigint-se directament a Sánchez, ha assegurat que és "absolutament incomprensible" que les pimes constitueixin el 99,8% del teixit empresarial i, per tant, sent el motor de l'economia no estiguin "al pont de comandament", allà on es prenen les decisions importants a través de Conpymes. A tot això també ha aprofitat la presència de Sánchez per reclamar que des de Madrid es legisli pensant en petit "per fer més gran l'economia". 

Durant la seva intervenció Cañete també ha volgut parar atenció a una de les majors amenaces que tenen actualment les pimes al país, la inflació i l'alça de preus de l'energia. En aquesta línia ha recordat que el preu del transport està provocant una inflació majúscula en el preu de les mercaderies i de l’energia. És per això que ha demanat que les pimes deixin de pagar l’energia més cara d’Europa. És per això que ha reclamat una nova configuració dels preus per permetre a les pimes ser viables i competitives. 

Aragonès reivindica el paper de l'empresariat

Durant la seva intervenció el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol la flexibilització dels objectius de dèficit de les comunitats autònomes "per garantir l'estat del benestar"  en el context d'inflació i alça de preus que vivim en els últims mesos alhora que ha reclamat  un mecanisme de control del compliment de les inversions de l'Estat a Catalunya. A més, el president ha reivindicat el teixit productiu, econòmic i empresarial català, assegurant que sempre és tot un exemple. Tot un exemple de resiliència com per exemple amb la superació de la crisi del 2008, quan l'empresariat català va virar i va veure en les exportacions i la innovació la sortida a aquell túnel.  

Per últim, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enaltit el model de Barcelona que proposades de fa dos mandats i ha reclamat que Barcelona sigui capaç de dir que no a les inversions especulatives a la ciutat a tots els nivells i ha reivindicat les polítiques econòmiques del seu govern assegurant que "si jutgem sobre la base de resultats i no sobre la base de perjudicis, el balanç és d'èxit econòmic creixent" i ha afegit que Barcelona ha d'impulsar els negocis i l'emprenedoria, però que no el pot fer de la mateixa manera que en el passat.

Els premiats

Com ja hem dit, aquest dilluns Pimec ha celebrat la 35a edició dels premis pimes, uns guardons que reconeixen les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya en diferents àmbits. En aquest cas, Pimec ha premiat les millors propostes empresarials del 2021, distingint a les pimes més competitives en categoria de micro, petita i mitjana empresa, el Premi a la Qualitat Lingüística empresarial i el Premi Fundació PIMEC a la Segona Oportunitat. Els premis a les pimes més competitives de l'any ha estat per a Mun Ferments en la categoria de microempresa, per a Sorbos com a petita empresa i per a Iberspa coma  mitjana empresa. El premi a millor autònom enguany ha estat per a la periodista i escriptora Empar Moliner. En l'apartat de projecció de futur, el premi ha anat per a Yerse. 

El reconeixement al Comerç, un sector àmpliament castigat per la Covid, ha estat per a la Fedcat, la Federació catalana de perruqueria i bellesa. Per la part de l'associacionisme empresarial, el guardó ha estat per a l'Apac, l'associació de professionals de l'audiovisual de Catalunya. El premi pime amb valors  ha estat per a dues companyies,  La vostra llar residencial i Papelmatic. El premi de la Fundació Pimec a la segona oportunitat ha estat per l'empresa Bemyswim, mentre que el premi Pimec Joves ha anat a parar a les mans d'Ingroup. Per últim, el premi a la qualitat lingüística empresarial ha estat per a Triops.