El president de la patronal espanyola CEOE, Antonio Garamendi, ha reclamat aquest divendres des de Barcelona que s'introdueixi un nou factor de sostenibilitat dins del sistema de les pensions per a evitar "portar a la ruïna" el sistema davant l'augment de la inflació en declaracions als mitjans abans de participar en una xerrada organitzada per la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya (AmChamSpain). En aquesta línia, Garamendi ha demanat al govern espanyol que es comprometi a un pacte de sostenibilitat i ha advertit que qualsevol desfasament que pugui haver-hi amb les pensions pot suposar fins a 15.000 milions més que anirien al dèficit de l'Estat, a més, ha avisat que fa falta tenir "molta cura", en referència al fet que Europa està dient que des de juliol s'acaben els estímuls i les compres.

El màxim representant dels empresaris també ha advertit que intentar indexar els salaris a la inflació provocaria "més tancaments d'empreses i més atur" perquè les empreses no tenen capacitat per a portar després a les seves vendes. Per això, la patronal demana tenir "molta cura" en la negociació dels convenis, i especialment en aquesta indexació, i ha dit que es pot parlar de quantitats, però una altra cosa és intentar indexar-lo a l'augment de preus.

Ha sostingut que en aquests moments hi ha una situació complicada per aquesta inflació, en "molts casos desbocada", i que, alhora, les empreses, especialment les petites, estan en una situació molt dolenta i amb un problema, no sols de liquiditat, sinó ja de solvència. En preguntar-se-li si aquesta indexació és una línia vermella per a la CEOE, Garamendi ha respost que mai ha parlat en aquests termes, per la qual cosa, com està sobre la taula, ho parlaran, encara que "la paraula indexació o revaloració" els preocupa perquè no ho veuen realista.

Aprofitar els fons europeus

Durant la xerrada en si, els empresaris espanyols, representats per Garamendi, president de la Cambra de comerç d'Espanya, José Luis Bonet, i el president de la Cambra de Comerç d'Estats Units a Espanya, Jaime Malet han demanat aquest divendres un pacte d'estat que inclogui totes les forces polítiques i els agents socials per aprofitar els fons Next Generation i no deixar passar aquesta "oportunitat històrica" per transformar el teixit productiu del país. En aquesta línia, el president de la Cambra de Comerç d'Espanya ha apostat per no desaprofitar aquesta "oportunitat extraordinària" que suposen els fons Next Generation per transformar el teixit empresarial i anar "tots a l'una".

En aquest sentit, ha dit que en aquest pacte d'estat han d'estar totes les forces polítiques i que els que manen a Espanya han de reunir les comunitats autònomes, asseure's amb els agents socials i seguir l'exemple de la transició on un gran pacte va possibilitar al país fer un "salt important". Bonet ha dit que cal ajudar les empreses a "reinventar-se" per seguir les pautes europees de digitalització, sostenibilitat i formació, però també d'internacionalització.

Garamendi, també ha considerat "fonamental" que en els temes d'Estat els partits s'asseguin a negociar i ha assegurat que "o treballem amb sentit d'Estat i som conscients del respecte a la Constitució, a les normes i a la llei o es para el sistema". Garamendi ha assegurat que la patronal està a favor dels grans pactes d'Estat, però ha considerat necessari que deixem d'estar en una "campanya electoral permanent". Per la seva banda, Malet també s'ha sumat a la necessitat d'aquest pacte d'estat entorn dels fons Next Generation per aconseguir la "gran transformació" del teixit productiu del país.

Durant el fòrum, els empresaris han assenyalat la necessitat de controlar la inflació perquè no es converteixi en un problema estructural. Precisament sobre la inflació, el secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Gonzalo García Andrés, que ha clausurat la jornada, ha dit que espera que entrem en una fase de més estabilitat a l'estiu. García també ha valorat que Europa ha reaccionat amb "determinació, unitat i solidaritat" tant en la pandèmia com en la invasió d'Ucraïna.