El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha exigit impostos als beneficis "excessius i immorals" de les empreses energètiques. El líder de les Nacions Unides ha carregat directament contra els guanys rècord que les companyies petrolieres, gasistes i elèctriques registren en mig de l'actual crisi energètica. "Aquesta cobdícia grotesca castiga les persones més pobres i vulnerables mentre destrueix la nostra única llar", ha dit Guterres en una roda de premsa d'aquest dimecres. Recordem que Pedro Sánchez ja va anunciar durant el debat de l'estat de la nació espanyola un impost a les grans empreses elèctriques, gasistes i petrolieres, que gravarà els beneficis extraordinaris obtinguts tant el 2022 com el 2023 i recaptarà al voltant de 2.000 milions d'euros l'any.

En qualsevol cas, el secretari general de l'ONU ha demanat més tributs per a aquests "beneficis excessius i immorals" i que el que es recapti es faci servir per "donar suport a les persones més vulnerables en aquests moments difícils". El polític portuguès ha recordat que els guanys combinats de les companyies energètiques més grosses a escala global es van aproximar als 100.000 milions de dòlars en el primer trimestre del 2022, a part que el negoci d'aquest sector té un "cost massiu" en efectes mediambientals.

La necessitat de la transició energètica

Guterres ha presentat aquest dimecres un nou informe sobre l'impacte global de la invasió russa d'Ucraïna, centrat en l'àmbit de l'energia. El document parteix de la base que el planeta està en mig d'una "gran crisi energètica", amb països de tot el món afectats per uns preus alts i volàtils dels combustibles. L'impacte especialment greu per a les nacions en desenvolupament i les famílies més vulnerables. Si bé s'ha assolit una estabilització recent en els mercats majoristes, l'ONU denuncia que aquest canvi no s'ha traduït en una menor inflació per a la majoria dels consumidors. És per això que ha exigit més impostos, així com plans d'estalvi energètic (com l'aprovat pel govern espanyol) i una aposta molt més decidida per les energies renovables.

"En la majoria de casos són més barates que els combustibles fòssils. Els governs han d'ampliar i diversificar les cadenes de subministrament de matèries primeres i tecnologies d'energies renovables. Haurien d'eliminar els tràmits burocràtics a la transició energètica i canviar els subsidis als combustibles fòssils per donar suport a les llars vulnerables i impulsar les inversions en energia renovable", ha demanat el polític portuguès. Davant d'aquesta transició energètica, Guterres ha insistit en la necessitat de més inversió pública i privada.