Repsol ha obtingut un benefici net de 2.539 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, després de duplicar els guanys de 1.235 milions d'euros del mateix període de l'exercici passat, impulsat per l'alça en els preus dels hidrocarburs i dels marges del refinament. Segons ha informat aquest dijous la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis, dels primers sis mesos de l'any, s'ha situat en 3.177 milions, el triple (231,3 % més) que en el primer semestre de 2021 i dels quals el 56 % va provenir del negoci internacional.

L'energètica assenyala que aquesta xifra de benefici net, juntament amb els 2.499 milions d'euros de guanys obtinguts el 2021, compensa parcialment els exercicis 2019 i 2020, que "van sumar importants pèrdues per un valor superior a 7.100 milions d'euros, derivades dels ajustaments d'actius per ser zero emissions netes i de la pandèmia sanitària global". Gairebé la meitat del resultat net, uns 1.206 milions d'euros, va correspondre a la valoració comptable dels inventaris que la companyia emmagatzema com a reserva estratègica per a Espanya. Aquests inventaris, que s'han incrementat en l'últim trimestre, reforcen la seva capacitat per garantir el subministrament, fins i tot en situacions volàtils com les que es viuen a tot el món des del començament de la pandèmia sanitària i la guerra d'Ucraïna, segons la companyia.

L'efecte de la guerra d'Ucraïna

Els primers sis mesos del 2022 han estat marcats, segons Repsol, per un volàtil context internacional, condicionat per les tensions provocades per la guerra d'Ucraïna, que han portat a un augment dels preus de les matèries primeres als mercats mundials. Així, el cru Brent va pujar la seva cotització en el període un 66% respecte a 2021, situant-se en una mitjana de 107,9 dòlars per barril en el primer semestre, mentre que el gas Henry Hub va arribar fins als 6,1 dòlars per MBtu de mitjana, un 118% més que entre gener i juny de 2021. Per la seva part, l'indicador de marge de refinament es va situar en una mitjana de 15,5 dòlars per barril en el semestre.

La inestabilitat de l'entorn de negoci a Europa, sumada a la pressió reguladora al continent, amb mesures contestades pel sector -com la prohibició de la venda a la UE de cotxes amb motor de combustió a partir de l'any 2035-, i el seu consegüent impacte en la rendibilitat i competitivitat a llarg termini de les refineries del grup, ha portat la companyia a registrar provisions per deteriorament del valor comptable dels seus actius de refinament, que constitueixen la major part dels resultats específics del semestre amb 1.844 milions d'euros.

El conseller delegat del grup, Josu Jon Imaz, ha posat en relleu l'esforç que realitza el grup "per continuar generant ocupació i inversió per a Espanya, transformar-nos i ser zero emissions netes està sent notable". "Assumim aquest compromís amb responsabilitat, igual que estem contribuint a la societat, ajudant els nostres clients en un moment complicat i alhora, garantint el subministrament. Tot això, malgrat que el context internacional és incert i que acabem de començar a superar una pandèmia que arrossega importants pèrdues", ha afegit en un comunicat.

Josu jon imaz ceo Repsol cercle economia - David Zorrakino / Europa Press
Josu Jon Imaz, CEO de Repsol / Foto: David Zorrakino (Europa Press)

Repsol retalla el deute

La companyia presidida per Antonio Brufau, s'ha situat el deute net en els 5.031 milions d'euros a tancament de juny, inferior en 869 milions al final de l'anterior trimestre. Per la seva part, la liquiditat ha arribat als 9.380 milions d'euros, suficient per cobrir 3,9 vegades els venciments de deute a curt termini. Repsol, que destinarà més del 40% de les inversions totals previstes en el seu pla estratègic per al període 2021-2025 (19.300 milions d'euros) a la Península Ibèrica, va indicar que ha aportat, en l'àmbit fiscal, 5.324 milions d'euros en el primer semestre de 2022.

Descomptes en la venda de carburants

Per àrees de negoci, Exploració i Producció va registrar un resultat de 1.678 milions d'euros, més de la meitat del total obtingut per la companyia. Així mateix, el context internacional va tenir una incidència molt rellevant en l'àrea Industrial, que va aconseguir un resultat de 1.393 milions d'euros. Repsol està apostant per la transformació d'aquest negoci, que en la seva activitat de refinament va tenir un resultat net negatiu de 612 milions d'euros durant 2020 i 2021.

L'àrea de Comercial i Renovables, s'ha vist impactada pels descomptes significatius en la venda de carburants a les seves gasolineres, que es van traduir, a tancament de juny, en més de 150 milions d'euros d'estalvi per als seus clients, xifra que va impactar en el resultat de les estacions de servei d'Espanya, que en el segon trimestre no van obtenir beneficis. De la mateixa manera, Repsol va assenyalar que ha provat de pal·liar les conseqüències que el context de preus del mercat al detall d'electricitat i gas està tenint per als seus 1,5 milions de clients d'aquest negoci, la qual cosa va contribuir que l'àrea donés pèrdues.

Quant al negoci de Renovables i Generació Baixa en Carboni, va continuar millorant el seu resultat gràcies al progressiu augment de la seva capacitat de generació. En el període, el grup va acordar la venda del 25% de Repsol Renovables per 905 milions d'euros, en una operació que valora en 4.383 milions d'euros el negoci de renovables de la companyia, inclòs deute i minoritaris.