El debat de l'estat de la nació espanyola 2022 ha començat aquest dimarts al Congrés dels Diputats i s'allargarà fins al dijous 14 de juliol. En la sessió inaugural d'aquest migdia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una sèrie de mesures per protegir la majoria social. El president ha fet un discurs sensible, compromès, amb solucions pensades per protegir la classe mitjana treballadora i la majoria social d'aquest país. Un discurs que marca la ruta per completar la legislatura. Resumim a continuació les mesures de Pedro Sánchez anunciades al debat de l'estat de la nació espanyola.

 

Impost a les entitats bancàries

Una de les primeres mesures anunciades és l'impost a les entitats bancàries que ha titllat d'"excepcional i temporal". Tindrà una durada de dos anys (sobre els exercicis 2022-2023) i s'estima que recaptarà uns 1.500 milions d'euros a l'any.

Impost a les grans empreses elèctriques, gasistes i petrolieres 

De caràcter excepcional i temporal, l'impost a les grans empreses elecèctriques, gasistes i petrolieres gravarà els beneficis extraordinaris obtinguts el 2022 i el 2023. S'estima una recaptació anual de 2.000 milions d'euros a l'any.

Gratuïtat dels abonaments de Rodalies 

Pedro Sánchez ha anunciat que els abonaments de Rodalies i mitja distància de Rende seran gratuïts, entre l'1 de setembre i el 31 de desembre. Per a aquests bitllets multiviatge, la bonificació serà del 100%. Se suma a la rebaixa del 30% pels abonaments de la resta de transport urbà i metropolità, que les comunitats autònomes poden completar fins al 50% o el 60%.

Beca complementària per als estudiants majors de 16 anys

Una mesura que ha proclamat l'executiu espanyol destinada als estudiants és una beca complementària de 100 euros mensuals per a tots els estudiants més grans de 16 anys que ja gaudeixen d'una beca. El govern de coalició calcula que la rebran prop d'un milió d'alumnes, de setembre a desembre. D'aquesta manera, busquen que cap estudiant no hagi d'abandonar els seus estudis per raons econòmiques.

Noves lleis d'indústria i mecenatge

El president espanyol ha promés l'aprovació aviat de la llei de mobilitat sostenible i noves lleis d'indústria i llei de mecenatge.

mesures debat estat nacio 2022 renfe maria lopez moya
Les mesures anunciades per Pedro Sánchez / Infografía: Maria López Moya 

 

Bateria àmplia de lleis civils  

Agenda legislativa en democràcia i drets civils. Llei de protecció de l'informant, Llei integral contra el tràfic i explotació d'éssers humans, Llei contra la discriminació racial, Llei de secrets oficials i Llei de regulació dels lobbies.

Nou programa per a les competències digitals

Creació d'un programa Codi Escola 4.0 per al desenvolupament de competències digitals (programació i robòtica) a Infantil, Primària i ESO.

Presentació PAC nova

Presentació d'una PAC nova i millorada per impulsar el camp espanyol.

El sistema de salut, reforçat i millorat

Pedro Sánchez s'ha compromès a reforçar el Sistema Nacional de Salut. També ha anunciat la creació del Centre Estatal de Salut Pública per millorar la gestió de les emergències sanitàries.

Més eficàcia en la lluita contra els focs

S'estableix un nou marc regulador estatal bàsic del personal de prevenció i extinció d'incendis, per guanyar en eficàcia en la lluita contra els focs.

Potenciar l'autoconsum a edificis públics

El govern espanyol, ha anunciat Sánchez, posarà en marxa el desplegament de l'autoconsum a edificis públics, amb un pla de 200 milions d'euros.

L'operació Campament, en marxa

Desbloqueig immediat de l'operació Campament que suposarà la construcció de fins a 12.000 habitatges a Madrid, dels quals el 60% seran públics.

Descarbonització a les Illes Canàries i Balears

Inversió sense precedents perquè les Canàries i les Balears siguin territoris plenament descarbonitzats.

Noves estratègies econòmiques per a Ceuta i Melilla

El govern de Pedro Sánchez ha proposat l'aprovació de dos plans estratègics per al desenvolupament econòmic de Ceuta i Melilla.