El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el nou paquet de mesures urgents per a l'eficiència i l'estalvi energètic, amb l'objectiu de reduir un 7% del consum de gas natural a Espanya i complir amb els topalls acordats a Brussel·les. Segons han informat aquest divendres en roda de premsa la vicepresidenta tercera de l'Executiu, Teresa Ribera, el paquet de mesures, aprovat via reial decret, fixa la temperatura màxima de l'aire condicionat a les grans superfícies i el transport a 27 graus i limita la calefacció durant l'hivern a un màxim de 19 graus, dues mesures que ja s'havien anunciat prèviament el divendres passat.

Segons ha explicat la vicepresidenta les mesures estaran vigents fins a l'1 de novembre de 2023 i hauran de ser posades en funcionament en els set dies següents a la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Així mateix, s'hauran d'apagar les llums dels aparadors a partir de les deu de la nit i la il·luminació dels espais públics quan no estiguin en ús, al mateix temps que hauran de tenir les seves portes tancades quan disposin de sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament. De fet, la vicepresidenta ha assegurat durant la seva intervenció que era imprescindible que el pla d'estalvi energètic fos aprovat abans del mes de setembre, tot demanant ajuda a tots els sectors. Ara bé, Ribera ja ha avisat que totes les mesures hauran de ser aplicades considerant "la flexibilitat que requereixen les circumstàncies". Per tancar la seva intervenció, Ribera ha recordat que "un grau menys en el termòstat ens permet estalvia un 7% del total del consum personal".

A més de les mesures per limitar les temperatures, tots els edificis inclosos en el paquet també estaran obligats als tancaments automàtics de portes, encara que en aquest cas es donarà de treva per a la seva entrada en vigor fins al pròxim 30 de setembre. Igualment, hauran d'incorporar-se cartells per a explicar aquestes mesures d'estalvi en els establiments, així com per a informar sobre les temperatures i nivells d'humitat. Les mesures també inclouen l'exigència d'avançar la inspecció d'eficiència energètica en aquells edificis obligats que hagin realitzat l'anterior tràmit abans de l'1 de gener de 2021. Ribera ha subratllat que aquesta primera bateria de mesures només és el primer capítol del pla d'estalvi energètic, que serà completat amb el pla de contingència que es presentarà al setembre i que permetrà poder "complir al 100% per a poder garantir la solidaritat amb Europa".

98,5 milions per a finançar a pimes i emprenedors

Aquestes no han estat les úniques mesures aprovades avui pel Consell de Ministres en l'àmbit econòmic. A més, també ha aprovat tres línies de finançament gestionades per l'Empresa Estatal d'Innovació (Enisa) per a fer costat a pimes i emprenedors innovadors amb un import conjunt de 98,5 milions d'euros. Segons ha anunciat el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme en un comunicat, la partida permetrà el finançament de més de 600 projectes empresarials amb una inversió induïda estimada que ronda els 218 milions. En total seran 98,5 milions que es distribueixen en tres línies: Línia Enisa Joves Emprenedors, Línia Enisa Emprenedors i Línia Enisa Creixement.

Aquestes tres línies es materialitzen en préstecs participatius d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros dissenyats per a impulsar a pimes i emprenedors amb projectes viables i innovadors que se situïn en el territori nacional, podent pertànyer a qualsevol sector, a excepció d'immobiliari o financer. El 2021, es van aprovar a través d'aquestes línies un total de 560 operacions, un 10,5% més que en 2020, per un import conjunt de més de 93,4 milions, la qual cosa suposa un increment del 12% respecte a l'exercici anterior.

900 milions per a modernitzar els serveis socials

Per altra banda, l'Executiu espanyol ha acordat destinar 900 milions d'euros perquè les autonomies i els ajuntaments puguin reforçar els seus serveis socials, fonamentalment invertint en noves tecnologies que beneficiïn sobretot a ciutadans dependents i d'entorns rurals. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell, que ha començat passades les nou de la nit, que el Govern destinarà aquesta quantitat global per a la seva distribució territorial entre les comunitats autònomes, dins d'un pla de recuperació que persegueix millorar la inversió en serveis bàsics per a les persones dependents.

Dins dels objectius d'aquesta iniciativa està a donar suport a les cures de llarga durada amb equips domiciliaris, sistemes de teleassistència i noves tecnologies, "amb especial atenció a les cures en l'àmbit rural". També es destinarà part d'aquest pressupost al pla de renovació dels serveis socials de l'àmbit local, pensant també en la transformació tecnològica i dins del pla Espanya País Sensible per a eliminar barreres en les administracions públiques, en les privades, en els treballs i en els transports.