L'oci nocturn ha exposat avui que un de cada tres locals no es podrà beneficiar de les ajudes d'entre 6.000 i 9.000 euros establertes pel Govern, atès que un dels requisits per a fer-ho és estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat.

Tal com ha exposat la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM), per a molts establiments això és "molt difícil" després de mesos de tancament a causa de les restriccions de la Covid. Els locals d'oci nocturn són un dels establiments exclosos del pla d'obertura del Govern.

Solucions per al sector

El secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, ha dit que estan negociant amb l'Estat ajuts directes i la suspensió o ajornament fins al 2022 de les obligacions tributàries que ara no es poden assumir.

A més, FECASARM considera "totalment insuficients" les ajudes establertes per la Generalitat pel sector, d'entre 6.000 i 9.000 euros, perquè no cobreixen "ni un 1% de les pèrdues que ha patit el sector durant aquests darrers vuit mesos i mig".

El president de l'entitat, David López, ha dit que ara mateix, amb el tancament del sector, "les possibilitats de sobreviure passen perquè es rebin ajuts proporcionats a les pèrdues sofertes arran de les restriccions imposades".

També destaquen que cal promoure proves pilot amb tests ràpids d'antígens per poder obrir "en un entorn segur" al més aviat possible.

Protesta de l'oci nocturn a Barcelona

Algunes associacions vinculades a l'oci nocturn s'ha concentrat aquest dijous davant la delegació del govern espanyol a Barcelona per exigir un pla de rescat i la reobertura dels locals a l'Estat. Durant la protesta, una trentena de persones ha tallat parcialment la circulació en un tram del carrer Mallorca de Barcelona.

Per altra banda, s'ha apuntat que les ajudes que ha repartit la Generalitat pel sector són insuficients per compensar les pèrdues dels últims mesos. "Amb això no podem ni pagar la potència de la llum que tenim contractada", ha apuntat Glòria Cabrera, la responsable de comunicació de la Federació Catalana del Locals d'Oci Nocturn, Fecalon.

Durant la manifestació, el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, Ramon Mas, ha volgut recordar que el sector ja acumula vuit mesos tancat i que, amb la pròrroga de l'estat d'alarma, "tot fa pensar que seran quinze mesos".

Aquest portaveu del sector ha volgut posar de manifest "el gran valor" que generen els diferents negocis dins l'economia espanyola i ha recordat que l'oci nocturn dóna feina a 200.000 persones de forma directa i a 100.000 més de forma indirecta a tot l'Estat.

Proposta d'obertura

FECASARM, que no ha participat a la concentració d'avui al carrer Mallorca, demana que la restauració pugui obrir fins les onze de la nit entre setmana i fins la una de la matinada els caps de setmana i que es pugui obrir fins les dues de la nit per Nadal i Cap d'Any. A més, FECASARM considera "il·legal i desproporcionat" el confinament perimetral i per això voldria considerar que es deixés sense efecte aquesta mesura.