La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha demanat a la Generalitat que permeti servir sopars als restaurants i oferir servei més enllà de les cinc de la tarda, tal com ja ha proposat l'Ajuntament de Barcelona. En un comunicat, l'entitat ha assenyalat que el coronavirus "no es transmet més o menys en funció de l'hora", sinó per les mesures de seguretat que hi hagi.

És per això que creuen que el tancament de bars i restaurants a la tarda "propicia que la gent es reuneixi en espais inadequats sense mesures sanitàries i sense control", la qual cosa "deriva en contagis".

Aquest diumenge, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ja va avançar que el Procicat ja estudia permetre als restaurants servir sopars, però en un primer moment només a les terrasses. Des de la FECASARM han dit que estane "perplexos per les paraules del conseller", ja que hi ha "mesures tecnològiques, científiques i de bioseguretat que aconsegueixen un nivell de seguretat a l'interior dels locals fins i tot superior als espais oberts".

El president de l'entitat, David López, ha indicat que "la gent se segueix reunint igual" encara que sigui en espais privats de "molt difícil accés" per als cossos policials mentre que "les activitats legals pateixen pèrdues milionàries i han de tancar definitivament". La FECASARM ha insistit que l'actual restricció horària de la restauració és "desproporcionada".

Què proposa l'Ajuntament?

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, va defensar aquest dissabte que la restauració pugui començar a obrir a les tardes i als vespres. "Estem en un punt en què ens podem plantejar que l'obertura de tarda i primera hora del vespre es pugui plantejar", va assegurar en una entrevista a RAC1.

Batlle va considerar que cal anar cap a la normalització dels horaris de la restauració i va apuntar que es podria fixar un horari d'obertura fins a dos quarts d'onze o les onze de la nit. El tinent d'alcaldia també va remarcar que les restriccions actuals estan causant un "perjudici econòmic" en un sector "bàsic" per a la ciutat.

Pel que fa al toc de queda, el tinent d'alcaldia va deixar clar que el comportament de la ciutadania ha estat "exemplar" de manera general, i que "una penalització excessiva no és acceptable" i cal tractar els ciutadans "com a majors d'edat". "Un dia o un altre s'haurà d'acabar, veurem amb quines condicions i amb quin calendari", va afegir, "ens ha de preocupar a tots que la tornada a la normalitat no comporti un perjudici des del punt de vista de l'emergència sanitària".

Imatge principal: fotografia d'arxiu d'una terrassa a Girona - ACN