Nova fissura en el diàleg social. La CEOE ha expressat formalment la seva negativa a pujar les cotitzacions socials per engreixar-se la guardiola de les pensions davant de les futures tensions de despesa durant la reunió que aquest matí han mantingut govern espanyol, sindicats i empresaris per provar d'acordar l'anomenat mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI). S'obre així un nou escenari, com ja va succeir amb l'increment del salari mínim interprofessional (SMI): un acord entre el govern espanyol i els sindicats. L'executiu, a fi de fer front al pagament de les pensions del baby-boom proposa d'augmentar les quotes a la Seguretat Social un 0,6% durant deu anys. El 0,4% aniria a càrrec de l'empresari i el 0,2% restant a compte del treballador.

"El Comitè Executiu de CEOE ha rebutjat avui la proposta del Govern en relació amb el mecanisme d'equitat intergeneracional de les pensions, que ha de substituir al Factor de Sostenibilitat, en considerar que és insuficient, que no garanteix l'equilibri del sistema i que necessitarà mesures addicionals en el futur per assegurar la seva sostenibilitat", ha assegurat la patronal en un comunicat.

Acord amb els sindicats

D'aquesta manera, la negativa de la patronal desembarassa el camí per a un acord entre el govern espanyol i els sindicats, que sí que han donat suport a un futur increment de les cotitzacions per afrontar la despesa que suposarà el pagament de pensions als baby boomers. Fonts de l'executiu han indicat a Europa Press que intentaran tancar aquest acord aquesta mateixa tarda, complint així el termini estipulat, que fixava el 15 de novembre com a data límit per definir el mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI).

Aquesta mateix dilluns a la tarda els sindicats mantindran contactes amb el Govern per "reajustar" la proposta que se'ls va presentar a la taula de negociació, consistent en una pujada de quotes del 0,6% durant deu anys. Un 0,4% correspondria a l'empresa i la suma restant, un 0,2%, al treballador. La pujada de les cotitzacions per al MEI començaria a regir a partir de 2023 amb l'objectiu d'engreixar-se el Fons de Reserva de les pensions, que actualment compta amb poc més de 2.100 milions d'euros, i poder d'aquesta forma fer front a les despeses futures.

"La vaca no dona més llet"

"No es pot esprémer amb més cotitzacions i impostos als autònoms, a més de pujada de llum, de carburants, de costos laborals, etc. La vaca ja no dona més llet", ha afirmat el vicepresident de CEOE i president de LLIGA, Lorenzo Amor, en el seu compte de Twitter. CEOE i Cepyme han advertit que augmentar les cotitzacions socials i "fer que la càrrega més gran recaigui sobre les empreses" té efectes negatius sobre l'ocupació i "va en direcció contrària al que necessita el sistema públic de pensions". "El creixement de l'ocupació és la principal garantia de sosteniment del sistema de pensions", apunten.

A més, consideren que la proposta de l'Executiu en té "poc d'intergeneracional", ja que, al seu entendre, "carrega tots els esforços sobre els treballadors actuals i futurs, especialment sobre els joves." "No és el moment d'augmentar els costos empresarials i posar en risc la recuperació en erosionar la productivitat i la competitivitat de les empreses", conclouen.

 

Imatge principal, el president de la CEOE, Antonio Garamendi / Efe