La pujada de preus dels aliments no toca sostre. La guerra d'Ucraïna ha afectat principalment a la producció i al subministrament de blat, però ara a aquest neguit per part dels països europeus amb aquest producte, se li suma la incertesa dels cigrons. La inflació ja es nota a la benzina, en el preu de la llum i per descomptat, en el cistell de la compra. Segons ha revelat aquest diumenge El Confidencial, un estudi de l'organització Global Pulse Confederation (GPC) alerta que enguany, la producció dels cigrons podria caure fins a un 20%, i assenyalen la guerra i les condicions climàtiques com a principals causes. 

Ucraïna és el cinquè exportador mundial de blat, i a conseqüència del conflicte amb Rússia s'està complicant l'exportació d'aquest producte. Per aquesta raó, els preus del blat de moro i la soia van marcar màxims històrics aquest mes de maig, amb encariments de fins al 50% el primer i 30% el segon. Ara, el mercat del cigró començar a notar la pujada de preu, tot i que la crisi de subministrament no ha arribat al seu punt més alt. El director de l'empresa d'exportació internacional de cigrons Shree Sheela International, Navneet Singh Chhabra, ha explicat al citat diari que l'encariment "es calcula que augmenti al mateix nivell que la caiguda global de la producció, prop d'un 20%". La companyia també ha elaborat un informe sobre les conseqüències de la guerra en l'escassetat d'aquest llegum.

Crisi alimentària mundial

El cigró no és considerat un producte de primera necessitat, com si ho són l'arròs o el blat, però si és clau per alguns països com l'Índia, el Pakistan o Etiòpia. Aquesta necessitat s'ha vist reforçada pel bloqueig rus al blat, i per la crisi dels fertilitzants que ha limitat la producció d'arròs. Sense el blat procedent d'Ucraïna, augmenta la demanda d'altres llavors com el cigró, i això afectarà els països exportadors com els Estats Units, Mèxic i Argentina, que són els principals distribuïdors de cigrons a Espanya. Segons explica Juan Luis Manzano, de Tecoser, empresa intermediadora entre les empreses del sector dels llegums i cooperatives i agricultors a l'estat espanyol, "Espanya no importa pràcticament cigrons ni de Rússia ni d'Ucraïna, així que no sofrirem directament la falta de subministraments d'aquests països". Assegura que tindrem cigrons, però de l'augment dels preus no ens lliurarem. "Rússia i Ucraïna proveeixen altres mercats i aquests hauran de recórrer a altres països. Aquí sí que entrem en conflicte perquè buscaran llocs que ens subministren a nosaltres. Això augmentarà la demanda"

A més del conflicte entre Rússia i Ucraïna, l'informe de Global Premi Confederation també assenyala al canvi climàtic com una altra de les conseqüències de la baixada de producció de cigrons en el món. Les condicions climàtiques fluctuants han afectat la producció d'enguany, sobretot a Austràlia, l'exportador més gran de cigrons, que va arribar a les 800.000 tones en 2021.