L’expresident de la Generalitat i exministre, José Montilla, ha anunciat que un cop es confirmi a la junta general d’accionistes d’Enagás del 29 i 30 de juny el seu nomenament com a conseller independent de l’empresa deixarà de percebre la pensió com a expresident del Govern.

Montilla ja va renunciar a l'assignació d’expresident quan va ser designat senador l’any 2011 en representació del Parlament. No obstant això, va recuperar aquesta assignació quan el 8 de maig d'aquest any va renunciar al seu escó. El que ha mantingut en tot moment és el despatx d’expresident així com el personal que comporta.

La llei de l’Estatut d’Expresident de la Generalitat contempla una assignació mensual del 80% del sou de president durant, com a mínim, una legislatura o bé la meitat del temps que s'ha ocupat el càrrec. A partir dels 65 anys, com és el cas de Montilla, els expresidents tenen dret a una pensió de jubilació vitalícia equivalent al 60% de l’assignació mensual del president, que actualment és de 153.235 euros anuals, la qual cosa xifraria la pensió en poc més de 91.000 euros anuals.

La retribució mitja d’un conseller d’Enagás és de 160.000 euros, segons les dades de l’any passat.

En la nota, després de recordar el seu pas pel ministeri d’Indústria i la presidència de la Generalitat, així com els darrers anys al Senat, Montilla ha argumentat que la seva incorporació al Consell d’Administració d’Enagás li permetrà “aportar l’experiència i coneixement acumulats en el funcionament d’una companyia que, com totes les del sector energètic, té al davant reptes transcendents per al país, per a les seves empreses i per a la sostenibilitat de la seva economia”.

Máxim de consellers

Junt amb Montilla entraran al consell d’Enagás, l’exministre José Blanco i Cristobal José Gallego, considerat proper a Podemos. En la documentació que ha fet arribar la companyia gasista a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per a la pròxima junta general, Enagás ha justificat aquests fitxatges per la necessitat de portar nous perfils al seu consell d’administració que aportin “valor afegit” davant la gestió de la situació d’emergència provocat per la Covid-19.

Segons Enagás, ha preparar-se davant dels efectes de la pandèmia, per la qual cosa s’ha vist en la “necessitat de reforçar” el seu consell “amb noves aportacions i sense prescindir de les que segueixen sent necessàries”. Això ha provocat què el consell passi de 13 membres a 16, el nombre màxim.

L’empresa, participada en un 5% per l’Estat a través del holding públic SEPI i gestor del sistema gasista, admet que aquest increment fins a 16 del nombre de consellers representa un “lleuger deteriorament d’alguns dels paràmetres recomanats en matèria de bon govern”.

Això no obstant, reitera en la documentació enviada al CNMV el compromís amb els paràmetres més d'acord amb les millors pràctiques de govern corporatiu, “en la mesura que la tornada a la normalitat permeti de nou prioritzar-los”

Per incorporar aquests tres noms, la comissió de Nomenaments, Retribucions i Responsabilitat Corporativa d’Enagás, que presideix l’exministra de José María Aznar Ana Palacio, ha comptat amb l’assessorament extern de la firma Seeliger y Conde.