La llum torna a batre tots els rècords i avui dijous serà el dia més car des que va entrar en vigor la nova tarifa. El preu de la llum al mercat majorista ha pujat 60 euros en només 24 hores, escalant fins als 288,53 euros, un preu que bat tots els registres fins ara, un 26% per sobre de l'últim preu més alt, el d'ahir dimecres, de 228,59 euros.

Després d'un mes de setembre de rècord, el preu no ha baixat amb l'arribada d'octubre, sinó que ha continuat incrementant-se. La preocupació entre els consumidors creix i augmenta també la por al proper rebut de la llum. Però, quins són realment els aparells elèctrics que més energia consumeixen i més despesa suposen? 

 

Els electrodomèstics que més consumeixen

electrodomesticos factura luz

L'actual tarifa elèctrica, que va entrar en vigor el mes de juny, fracciona els preus en tres grans trams ordenats de més cars a més barats: l'hora punta, l'hora plana i l'hora vall. Quin és el problema? Doncs que, excepte els caps de setmana, que en tot moment és hora vall, entre setmana resulta complicat poder fer servir la tarifa més barata de les tres. Alguns electrodomèstics que tenim a casa ens poden fer augmentar molt aquesta tarifa, ja que impliquen un gran consum d'energia. Són els que explicarem a continuació.

Nevera

La nevera és l'electrodomèstic que més energia consumeix i, de fet, gairebé una tercera part del consum elèctric va destinat a aquesta. Segons explica Endesa, pot consumir fins al 30,6% del total de l'energia dels electrodomèstics de la llar. Una manera d'estalviar és, sobretot, tancant bé la porta i no posant menjar calent a l'interior, ja que, sinó, ha de fer un "sobreesforç" per mantenir la temperatura de l'interior de l'electrodomèstic.

Nevera / ArxiuLa nevera és l'electrodomèstic que més energia consumeix / Arxiu

Televisió

En segon lloc, trobem la televisió: consumeix aproximadament el 12% de l'electricitat. Una manera de fer més econòmica la tarifa és no deixar-la en standby i deixar-la completament apagada en cas de no estar mirant-la, ja que, segons Endesa, deixant-la en standby pot arribar a consumir tanta energia com un ordinador a ple rendiment. Un altre element a tenir en compte és que la televisió sigui de tecnologia LED, que consumeix un 25% menys que les LCD i fins a un 40% menys que les que tenen pantalles de plasma.

mando televisio comandament - pixabay lliureLa televisió és el segon electrodomèstic que més fa pujar la tarifa de la llum / Pixabay

Rentadora

La rentadora és el tercer electrodomèstic que més fa pujar la factura de la llum. Endesa explica que, de mitjana, s'emporta l'11,8% de l'electricitat dels aparells elèctrics de la llar. Si no pots engegar la rentadora a les anomenades hores vall, opta per fer servir programes de rentada curts i en fred, ja que la major part de l'energia que consumeix aquest electrodomèstic és per escalfar l'aigua.

rentadora pixabay

Utilitzar les funcions curtes de rentada pot disminuir la factura de la llum / Pixabay

Forn

Tot i que pot semblar estrany, el forn és el responsable del 8,3% de la despesa total de la factura elèctrica de la llar. Una bona manera d'optimitzar aquesta despesa és no obrir-lo mentre està en funcionament, ja que pot arribar a gastar un 20% del seu total d'energia elèctrica. També és una bona opció apagar-lo abans que el menjar estigui del tot cuinat i deixar que es vagi fent amb la calor acumulada.

Horno / Public Domain PicturesEl forn consumeix més d'un 8% de la despesa total de la llum / Public Domain Pictures

Ordinador

Tot i que el teletreball s'ha convertit en el dia a dia de moltíssimes persones, no totes tenen en compte el consum que genera l'ordinador i, de fet, segons l'Institut per la Diversificació i Estalvi de l'Energia, suposa una despesa d'un 7,7% del total. Per rebaixar-la, es pot abaixar la il·luminació de la pantalla, apagar l'ordinador quan no s'està fent servir i desconnectar impressores, escàners, altaveus i altres aparells d'ús complementari a l'ordinador.