La victòria de l'independentisme a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona han revolucionat el panorama empresarial català i la inquietud al ple actual i a la gran empresa és candent. La llista Eines de País, sota el paraigua de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va guanyar la majoria absoluta del ple cameral en unes eleccions sense precedents. Aquesta victòria no suposa només l'entrada de la política a la Cambra, sinó una revolució de classe i la derrota de l'establishment. Però què hagués passat si l'ANC no s'hagués presentat?

Encara pendents de saber els resultats definitius, que se sabran demà dilluns al vespre, el mapa actual de les 40 cadires que s'escullen per sufragi universal queda de la següent manera: Eines de País té la majoria absoluta amb 31 cadires, la candidatura d'Enric Crous se n'emporta cinc, la del financer Carles Tusquets, tres, i les dones de 50a50, un. Resten encara 955 vots pendents de valorar per la Junta Electoral de Cambres, que poden canviar algunes coses, i la Cambra de Miquel Valls no es rendeix i cerca la manera de deixar l'ANC a l'oposició.

L'estratègia de la llista independentista va ser clarament la guanyadora, amb la sorpresa que Enric Crous i Carles Tusquets, les candidatures que semblava que es repartirien el gruix de les cadires i que es posicionaven com les favorites, no han aconseguit vèncer la capacitat de mobilització de l'ANC. Els resultats també deixen entreveure que si l'ANC no hagués volgut entrar a la institució, seria Enric Crous el gran guanyador de les eleccions, tot i que no hauria obtingut la majoria absoluta sol. 

Amb les xifres a la mà, si s'eliminen els vots destinats als candidats independentistes i es busca el segon candidat amb més vots de cada epígraf, la llista d'Enric Crous i José María Torres hauria guanyat 26 epígrafs, molt per davant de Carles Tusquets, que quedaria amb 11. La llista de 50a50 i la de Ramon Masià en tindrien un cadascuna i un independent guanyaria la darrera.

En aquest recompte no es sumen els empresaris que han votat Eines de País i que potser haurien votat una altra candidatura, si bé tot apunta que, cas que la política no hagués entrat de manera tan evident a la Cambra, "la majoria dels votants a l'ANC haurien apostat per Crous", segons fonts properes a la institució, doncs des d'un principi se'l veia "més afí al Govern" o, si més no, "més catalanista" que Tusquets

Alhora, si Crous hagués obtingut 26 cadires, se'ls hi afegirien les sis de la patronal Pimec, que des d'un inici ha donat suport a la candidatura de l'exconseller delegat de Cacaolat, per la qual cosa Crous i Torres sumarien 32 cadires de les  60 del ple cameral, la majoria absoluta.

L'ANC ha sortit victoriosa, però Crous i Torres encara podrien sumar alguna cadira més a les cinc que ara tenen, doncs en alguns epígrafs els seus candidats han perdut davant l'ANC per menys de deu vots. Amb els 955 vots pendents de validar, la batalla per la Cambra segueix viva.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat