Gas Natural ha decidit traslladar la seva seu social fora de Catalunya i ubicar-la a Madrid. El trasllat, però, és "temporal", segons ha explicat l'empresa. La companyia presidida per Isidre Fainé ha pres aquesta decisió en un consell d'administració convocat d'urgència per aquest mateix divendres, el mateix dia que el Consell de Ministres ha aprovat un decret urgent per agilitzar el trasllat de seus socials d'empreses i davant la possibilitat que hi hagi una declaració d'independència a Catalunya la setmana vinent. 

Abans de la seva fusió amb Gas Natural, Unión Fenosa tenia seu a Madrid. Aquesta és la raó per la qual el consell d'administració de la companyia s'ha decantat per aquesta ciutat, on disposa de dos grans complexos, un a l'avinguda de Sant Lluís -antiga seu de Fenosa- i un altre a l'Avinguda d'Amèrica, on gas Natural tenia les seves oficines. Fins ara la companyia tenia ubicada la seva seu social a la plaça del Gas, 1, a la Barceloneta (Barcelona).

En un comunicat, la multinacional catalana justifica la seva decisió per "la situació política i social que està vivint les últimes setmanes Catalunya i a causa de la inseguretat jurídica que això genera". En la nota, Gas Natural Fenosa precisa que el trasllat de la seu és "temporal" i "mentre es mantingui aquesta situació", encara que ha volgut deixar clar que "aquesta decisió no afecta aquelles societats del grup que presten els seus serveis exclusivament a Catalunya".

"La mesura s'adopta per mantenir l'operativa normal de la companyia i amb la finalitat de protegir els interessos de la mateixa, dels seus clients, empleats, accionistes, creditors i proveïdors. Aquesta decisió no afectarà la prestació del servei ni tindrà cap conseqüència laboral", aclareix també la gasista.

Els passos de Banc Sabadell

L'energètica secunda així els passos que ja han fet altres empreses o entitats bancàries. El Banc Sabadell, per exemple, va acordar aquest dijous canviar la seu central a Alacant, i aquest divendres a la tarda el consell d'administració de CaixaBank es reunirà per valorar si també canvia de seu per portar-la fora de Catalunya. D'altra banda, Freixenet també està valorant canviar de seu social si es declara la independència i Catalana Occident també va enviar un comunicat intern on afirmava que prendria les decisions "necessàries" per garantir que podrà desenvolupar l'activitat en un entorn d'estabilitat jurídica.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret llei de mesures urgents en matèria de mobilitat dels operadors econòmics amb el qual s'estableix un nou marc per agilitzar el canvi de seus socials de les empreses dins l'estat espanyol. Amb aquesta mesura es facilita el canvi de seus empresarials davant del conflicte entre Catalunya i Espanya.

Gas Natural Fenosa va sorgir el 1843, sota el nom de Societat Catalana per a l'Enllumenat per Gas (SCAG), i va ser la companyia encarregada de portar la llum als carrers i espais públics de Barcelona, oferint així el primer servei públic implantat a la Ciutat Comtal.