La Comissió Europea preveu captar als mercats 150.000 milions d'euros l'any entre el 2021 i el 2026 per finançar el fons de recuperació destinat a impulsar l'economia de la Unió Europea després de la pandèmia de la Covid-19, segons apunta l'estratègia que l'executiu europeu ha adoptat aquest dimecres.

El pla preveu emetre en els pròxims sis anys uns 800.000 milions d'euros, una xifra que converteix la Unió Europea en uns dels majors emissors en euro. Aquest deute es pagarà fins al 2058. Segons ha explicat l'eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, la Comissió Europea presentarà els plans de finançament als inversors cada sis mesos.

El pla de Brussel·les preveu que fins a 250.000 milions d'euros siguin 'bons verds' destinats a activitats positives per al medi ambient. Segons ha dit Hahn, la infraestructura per començar les emissions hauria d'estar llesta al juny per començar a emetre al juliol.

Eurocomisario presupuesto Johannes Hahn - Efe

Fotografia de Johannes Hahn, eurocomissari de Pressupost - Efe

Les emissions de deute començaran al juliol

Pel que fa al calendari, l'eurocomissari de Pressupost s'ha mostrat confiat que les emissions de deute es podran començar al juliol, malgrat que de moment només 17 dels 27 estats han ratificat la decisió de recursos propis, cosa necessària perquè l'executiu europeu pugui emetre deute.

Alemanya és un dels països que encara no ha completat el procés perquè el Constitucional alemany el va paralitzar. Amb tot, Hahn s'ha mostrat "molt segur" que aquest fet no retardarà més enllà de l'estiu les emissions.

El BCE reclama "evitar retards innecessaris"

En relació amb la posada en marxa del fons de recuperació, aquest mateix dimecres, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) i exministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha reclamat a la Comissió Europea "evitar retards innecessaris" en la posada en marxa del fons perquè aquesta demora pot tenir "efectes en els mercats".

En una compareixença al comitè d'Economia del Parlament Europeu, De Guinos també ha avisat que els retards del fons de recuperació, "fonamental per reanimar" l'economia de l'eurozona, poden agreujar les "disparitats" entre sectors i estats de la zona euro. A més, el vicepresident del BCE ha assenyalat que el fons de recuperació té una "importància addicional" tenint en compte el paquet econòmic dels Estats Units.

Els fons de recuperació es troba en la fase de ratificació per part dels estats. Ara per ara no tots els estats l'han ratificat encara, cosa necessària perquè la Comissió Europea emeti deute per finançar el fons. A més, el Constitucional alemany va paralitzar la seva ratificació en admetre un recurs, cosa que posa en risc l'arribada dels fons europeus a l'estiu, tal com estava previst.

Vicepresidente BCE Luis de Guindos - Parlament Europeu

Fotografia d'arxiu del vicepresident del BCE, Luís de Guindos - Parlament Europeu

D'altra banda, en la seva intervenció De Guindos ha avisat que la recuperació és "fràgil" i que l'eurozona no arribarà a nivells previs a la pandèmia abans del 2022. En aquest sentit, ha avisat que la vacunació és "crucial" per a la recuperació.

A més, el vicepresident del BCE ha advertit que els "riscos de retirar els estímuls massa aviat són majors que els de mantenir-los" i que les "vulnerabilitats" del sector financer "segueixen sent altes" malgrat el suport.

Fotografia principal: Imatge d'arxiu d'Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea - Efe