Ja fa quasi un any que va començar la crisi actual dels preus del gas que arribat a assolir sostres realment esfereïdors, fregant els 400 euros el megawatt hora a Espanya. Davant d'aquesta circumstància, que està afectant tot Europa, el govern d'Eslovàquia ha anunciat aquest dimecres que congelarà el preu de l'energia elèctrica durant els pròxims tres anys a 61,21 euros per megawatt hora (MWh), excloent, això sí, el cost regulador i de distribució. Així ho ha anunciat el ministre de Finances eslovac, Igor Matovic, després d'arribar a un acord amb l'empresa elèctrica semipública Slovenske Elektrarne. Com amb tot, hi haurà una contrapartida econòmica, i és que a canvi de no apujar els preus al nivell del mercat, la companyia no haurà de pagar un impost especial que estava previst per a l'energia nuclear.

Ara bé, amb aquesta congelació de preus, Eslovàquia calcula que cada llar del país s'estalviarà, aproximadament, uns 500 euros cada any de la factura de la llum entre 2022 i 2024. Alhora, això suposarà que, segons ha reconegut el mateix ministre que l'elèctrica eslovaca deixarà d'ingressar uns 1.000 milions d'euros anuals. Ara bé, les pèrdues no seran tals, ja que l'empresa, participada per l'Estat i per la italiana Enel i la txeca EPH, estima que l'eliminació de l'impost especial sobre l'energia nuclear li aportarà uns 850 milions d'euros en tres anys.

Espanya pagarà més del doble

Mentrestant , a Espanya aquest dijous pagarem la llum, de mitjana, a 163,41 euros el megawatt hora, molt més del doble del que es pagarà a Eslovàquia, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric (OMIE). Tot i aquesta diferència abismal, el preu mitjà de l'electricitat de demà serà un 20,5% més barata que fa una setmana, quan es va comercialitzar a 205,7 euros/MWh. Des de llavors, el preu mitjà de la llum s'ha situat per sota de la barrera dels 200 euros/MWh, encara que seguirà quadruplicant la dada que es va marcar durant el tercer dijous de febrer de l'any 2021, llavors la llum costava 36,18 euros/MWh.

Per franges horàries, podem observar que demà el tram més costós serà entre les vuit i les nou de la nit, quan el preu mitjà serà de 268,41 euros/MWh, mentre que el preu més baix serà entre les tres i les quatre de la matinada, quan costarà 100 euros/MWh. Aquest mes de febrer, el preu mitjà mensual de l'electricitat és de 195,35 euros/MWh de mitjana, un 3,15% menys que durant el primer mes de l'any 2022, quan la dada mitjana va ser de 201,72 euros/MWh.

L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas en els mercats internacionals, que s'empra en les centrals de cicle combinat -les més cares i que solen marcar el preu en la majoria de les hores- i a l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂). En la resta dels mercats europeus tampoc se superarà la barrera dels 200 euros/MWh; a Itàlia, el preu mitjà serà de 182,68 euros/MWh; a Portugal de 168,34 euros/MWh; al Regne Unit, 119,21 lliures/MWh (182,68 euros/MWh), a França, el valor mitjà serà de 132,70 euros/MWh i a Alemanya, la dada serà de 68,64 euros/MWh.