La pandèmia de la Covid-19 ha disparat la despesa de la Generalitat fins a finals de setembre a 1.557 milions d'euros, comptant despeses directes, com les sanitàries i sociosanitàries, i d'altres d'indirectes i d'induïdes per la crisi del coronavirus. Així consta en l'últim informe mensual d'execució del pressupost del Govern, actualitzat a 30 de setembre.

De les despeses estimades fins a aquesta data, 1.025,9 milions d'euros corresponen a despeses directes, i altres 531,1 milions a despeses indirectes o induïdes, és a dir, a despesa relacionada amb mesures adoptades per combatre els efectes de la crisi sanitària o econòmica, o amb prestacions i canvis en la demanda de serveis.

Ingressos acumulats

Els ingressos acumulats fins a aquest mateix període sumen 325,4 milions d'euros, gràcies als fons estatals destinats a finançar les despeses derivades de la pandèmia. El Govern ha rebut el primer tram del fons Covid-19, així com un fons social extraordinari i un altre de sanitari. El Departament d'Economia sosté que quan ingressi la resta de trams previstos del fons estatal l'impacte total sobre el pressupost serà més positiu.

Vicepresident del Govern, Pere Aragonés. Foto: Efe

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès / Efe

Al juliol, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va xifrar en 2.565 milions d'euros la despesa estimada d'aquesta pandèmia durant 2020 per a les finances de la Generalitat, i va dir que, en el capítol d'ingressos, la minva seria d'uns 2.407 milions per a tot l'exercici.

Reducció d'ingressos

El Govern, al seu informe d'execució mensual, admet que la pandèmia de coronavirus ha reduït fins al setembre diversos tipus d'ingressos. D'una banda, han caigut els fons per a les polítiques actives d'ocupació -86 milions menys, segons va denunciar recentment el Departament de Treball- i també ho ha fet la recaptació tributària, per la caiguda de l'activitat econòmica i, en menor mesura, per la suspensió de les autoliquidacions pendents de recuperar.

Quant als tributs que gestiona la Generalitat, el descens s'ha notat en impostos importants, com ara el de transmissions patrimonials i el d'actes jurídics documentats, tots dos lligats a l'activitat immobiliària, i també en altres de gran importància com el de successions i donacions. La crisi també ha afectat substancialment els impostos sobre joc i a les vendes de títols de transport públic.

lloguer ofertes pisos en venda - sergi alcàzar

El mercat immobiliari s'ha paralitzat amb la crisi sanitària / Sergi Alcàzar

L'impacte de la paràlisi del mercat immobiliari

La recaptació per transmissions patrimonials suma fins al tercer trimestre de l'any 878,5 milions, un 23,5% menys, ja la pandèmia ha paralitzat les compravendes d'immobles. Aquesta dinàmica negativa va afectar també al d'actes jurídics documentats, que va aportar un 13,4% menys, si bé l'augment del tipus de l'1,5 al 2% va fer que el descens fos més suau i la recaptació per aquesta via arribés als 364,5 milions.

Pel que fa a  l'impost de successions i donacions, un altre impost propi clau per a les arques de la Generalitat, la recaptació fins al setembre va sumar 380,3 milions d'euros, un 8% menys, perquè "encara no s'han ingressat totes les autoliquidacions suspeses durant l'estat d'alarma i perquè s'estan demanant més ajornaments", precisa el Departament d'Economia.

La crisi de la Covid-19 també va incidir sobre els impostos relacionats amb el joc, que van aportar tot just 106,3 milions, un 43,1% menys.

Ampliacions de pressupost

El Govern continua fent ampliacions del pressupost de la Generalitat a mesura que va rebent recursos del fons estatal per a la Covid. El 20 d'octubre, l'executiu català va acordar incrementar els pressupostos per a enguany en 420 milions per fer front a la pandèmia després que Hisenda li garantís el finançament per a un dèficit equivalent al 0,2% de PIB aquest any. Ja al juliol, l'executiu va donar llum verda a una primera ampliació per valor de 1.230 milions d'euros, tot això per fer front a l'emergència derivada de la pandèmia.