L'impacte del coronavirus en els pressupostos de la Generalitat ha estat de més de 4.900 milions d'euros, xifra que suposa un 2,31% del PIB. Així ho ha detallat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una compareixença a la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament celebrada la tarda d'aquest dimecres.

Aixi doncs, l'impacte s'ha calculat d'acord a les despeses que ha hagut d'afrontar l'Executiu per fer front a la pandèmia i la minva d'ingressos que ha patit. Per la via de la despesa, la crisi ha obligat a gastar 2.565 milions d'euros extraordinaris i els ingressos han minvat en 2.407 milions.

En la seva exposició del balanç econòmic de la pandèmia, Aragonès ha tornat a demanar un seguit de mesures econòmiques que depenen del govern espanyol. Per una banda, Aragonès ha reclamat que a Catalunya li pertoquen 30.000 milions d'euros del fons de recuperació europeu. Tot i això, ha alertat que "les mesures de reactivació" per a empreses i autònoms "no poden esperar al fons europeu".

autonoma ferreteria mascareta coronavirus - acn

Una empresària autònoma que regenta une ferreteria mira les cites prèvies que li han demanat els clients | ACN

Per aquest motiu, Aragonès ha apuntat al fons Covid de l'Estat espanyol i l'ha qualificat d'"insuficient". "No entrarem en batalles contra altres territoris per 10 milions que no solucionen el problema", ha aclarit. "Però 16.000 milions són insuficients. Cal augmentar-lo 25.000 milions", ha reclamat.

El vicepresident i conseller d'Economia també s'ha referit als objectius del dèficit i al superàvit dels ajuntaments. "Necessitem augmentar el marge del dèficit a l'1%, ara està al 0%. Això només requereix una autorització del Ministeri d'Hisenda, no cal anar a negociar-ho a Europa", ha argumentat.

Pel que fa al superàvit, Aragonès ha recordat que l'Eurogrup, "això de què es parlava tant aquests dies sobre qui el presidiria" -en referència a la candidatura de la ministra d'Economia espanyola, Nadia Calviño- "ja va suspendre els objectius del superàvit". "Però els ajuntaments encara no poden fer servir els diners que tenen als bancs per la regla de despesa", ha denunciat fent una crida als municipis a exigir conjuntament aquesta suspensió.

Vergés apunta a "l'infrafinançament crònic"

A la comissió també hi ha comparegut la consellera de Salut, Alba Vergés, que a més d'explicar detalladament tots els recursos destinats pel departament per fer front a l'alerta sanitària, ha apuntat a "l'infrafinançament crònic" que pateix la conselleria.

alba verges comissio parlament mascareta - europa press

La consellera Vergés a la comissió d'aquesta tarda al Parlament | Europa Press

"Ara podem teixir una aliança entre tots els sector socials per demanar un finançament just", ha animat. Vergés ha justificat que els 16.000 milions del Fons Covid de l'Estat "no són suficients per poder finançar tot el que ha vingut ni tampoc per arreglar el sistema de Salut de Catalunya i ampliar-lo en els àmbits del benestar i l’atenció social".

Per altra banda, Salut preveu 361 milions d'euros per preparar el sistema sanitari per a una "possible segona onada" de la pandèmia del coronavirus. Les principals despeses que preveuen són la compra d'activitat extraordinària per la covid-19, amb un increment de personal assistencial; inversions en equipaments i per al Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) i el desplegament de dispositius per atendre els pacients amb coronavirus, així com un estoc per a quatre mesos de material de protecció (61 milions). Les mesures fins ara per reforçar el sistema de vigilància epidemiològica han costat 24,5 milions.