La borsa espanyola ha tancat la sessió d'aquest dilluns amb unes pèrdues del 3,31%  i 6.230,2 punts després d'haver mantingut dues sessions en positiu, i malgrat les noves mesures d'estímul aprovades per la Reserva Federal dels EUA (Fed) per fer front a la crisi del coronavirus.

La Reserva Federal ha anunciat avui més estímuls monetaris, que inclouen la compra il·limitada de deute del Tresor i bons garantits per a hipoteques, programes de crèdits a empreses i a municipis i la compra de deute corporatiu amb grau d'inversió i de pagarés.

Entre els grans valors, Iberdrola ha baixat el 3,98%; Telefónica, el 3,91%; BBVA, el 3,52%, i Inditex, el 2,69%; mentre que Santander ha pujat el 0,28% i Repsol el 0,71%.

Ja en l'inici de la sessió, l'Ibex ha obert amb pèrdues de més del 3% i posava en risc els 6.200 punts, arrossegat per la caiguda que pateixen els futurs nord-americans davant les discrepàncies entre republicans i demòcrates sobre el paquet de rescat econòmic per fer front al coronavirus.

Europa i EUA tocades

A Europa, la resta dels principals mercats també han obert amb fortes pèrdues; Londres es deixa el 4,9%; Frankfurt, un 4,7%; París, un 4,3%; i Milà, un 4,1%. Els mercats europeus es tornen a decantar avui pel pessimisme davant el ràpid avanç del coronavirus i les seves possibles conseqüències econòmiques.

Malgrat les mesures que estan adoptant els diversos governs i bancs centrals, l'impacte de la pandèmia a Europa provocarà una recessió econòmica aquest any tal i com ha advertit el vicepresident de el Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos. Justament demà es donaran a conèixer algunes dades econòmiques que permetran tenir una visió de la situació econòmica en què es troba Europa com els PMI avançats de serveis i manufacturers d'Alemanya i França (març), i del conjunt de l'eurozona.

La pandèmia també comença a fer efecte als EUA, on cada vegada són més els estats que han paralitzat la seva activitat econòmica i han demanat als ciutadans quedar-se a casa. Més de 100 milions de nord-americans estan ja sota quarantena per intentar reduir la ràpida expansió de l'coronavirus al país, on hi ha més de 30.000 contagis i centenars de morts.

Davant les fortes pèrdues que auguren els futurs dels índexs nord-americans, -Wall Street ja va tancar divendres amb una caiguda de més de el 4% - a Àsia, els principals mercats també han tancat a la baixa, tot i que el Nikkei de Tòquio ha aconseguit pujar el 2%, segons els experts, animat per la idea que els Jocs Olímpics de 2020 siguin posposats i no cancel·lats, el que tindria pitjors implicacions econòmiques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat