La borsa espanyola ha tancat la jornada mantenint els guanys, amb un augment de l'1,9% i molt a prop dels 6.400 punts, animada per les mesures adoptades per alguns bancs centrals, i per Wall Street a la fi de la sessió , tot i que es coneixien indicadors sobre l'empitjorament econòmic a Europa i als Estats Units.

A la resta d'Europa, amb l'euro a 1,0679 dòlars, mínims des 2017, París ha pujat el 2,68%; Milà, el 2,29%; Frankfurt, el 2%; i Londres, el 1,40%.

Tendència a l'alça

Durant tota la sessió ha mantingut els 6.000 punts i una tendència creixent. De fet, ha obert amb un augment del 1,5%, fins a 6.371,10 punts, en una jornada en què el mercat intentava frenar la caiguda animat per la injecció del Banc Central Europeu (BCE), que ha aprovat per sorpresa un programa de compra de bons de 750.000 milions d'euros per fer front al coronavirus i es realitzaran adquisicions de "totes les categories d'actius elegibles" fins a finals d'any. Al cap de mitja hora d'obrir, l'índex espanyol per excel·lència, l'Ibex 35, creixia ja al ritme del 3%, a punt d'arribar als 6.500 punts. 

La mesura del BCE, que té com a objectiu donar estabilitat a el mercat de deute sobirà després del fort repunt registrat en els últims dies, ha ajudat a frenar les vendes. En l'obertura de la sessió, el rendiment de el bo espanyol a deu anys espanyol cau un 30% respecte ahir, fins situar-se al 0,837%, amb la prima de risc en 119 punts bàsics.

Els mercats europeus posen fre al pànic

Després que en la jornada prèvia es registressin nous enfonsaments a les borses de tot el món (l'Ibex 35 es va deixar més de el 3%), el mercat espanyol intenta posar fre al pànic. Els inversors acullen de forma positiva el nou paquet d'estímul anunciat ahir a la nit pel BCE amb el qual l'organisme vol contrarestar els "seriosos riscos" que suposa la crisi del coronavirus per la seva política monetària.

La mesura també ha impulsat a la resta de places europees: París puja un 3,80%; Milà un 3,09%; Frankfurt, un 1,14% i Londres un 0,35%. D'aquesta manera, el BCE ha donat oxigen a les places del Vell Continent que intenten així distanciar-se del pànic sofert en la vigília a Wall Street, que es va enfonsar el 6,3%, tot i que el Congrés dels EUA va donar el vistiplau a un segon paquet d'ajuda d'emergència, per valor de 100.000 milions de dòlars, per fer front a la pandèmia.

La mateixa tendència segueix el barril de petroli Brent es recupera avui. Després enfonsar-se en la jornada anterior un 9%, fins a situar-se en nivells de 2003, avui puja més del 7%, fins als 26,70 dòlars.