L'impacte del coronavirus en l'economia espanyola podria fer caure un 10% el Producte Interior Brut (PIB) en Espanya aquest any i la taxa d'atur podria passar del 13,78% del 2019 al 29,8%, el més alt de la història d'Espanya, segons un informe de la consultora PriceWaterhouseCoopers (PwC) a què ha tingut accés Vozpópuli.

Per cada cinc punts percentuals de caiguda de PIB, la taxa d'atur augmenta entre 6 i 8 punts, segons ha calculat la consultora. Així si al seu escenari central preveu que el PIB caigui un 10%, la taxa d'atur augmentaria com a mínim 12 punts, fins a situar-se en el 25,8%, i -en el pitjor dels casos- augmentaria 16 punts percentuals, fins a situar-se en el 29,8%. Això situaria l'atur en el seu nivell més alt de la història del país, ja que el seu rècord anterior es va assolir el gener de 2013, amb una taxa d'atur del 26,94%, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA).

Pic de contagis a finals d'abril

PwC assumeix que el pic de contagis s'assolirà a finals d'aquest mes d'abril i que no es podrà aixecar la quarantena fins a finals de maig. Assumim un impacte més greu que a la Xina, d'acord a indicadors avançats per a Europa i Amèrica per sector", assenyalen a l'informe, en el que afirmen que "l'activitat començarà a remuntar a l'agost i la temporada d'estiu quedarà parcialment feta malbé".

L'escenari més positiu es produiria si el pic de contagis arriba a mitjans d'abril i a primers de maig s'aixeca la quarantena, amb una recuperació de l'activitat en juliol-agost. En el cas que pic de contagis no arribés fins a mitjans de maig i la quarantena no s'aixequés fins i tot intervinguts-finals de juny, l'activitat no començaria a remuntar fins al setembre, però no es normalitzaria fins a 2021. Llavors el PIB cauria un 15%.

Per sectors

Els sectors que més patiran seran el turisme (caiguda anual del 40%), el transport (-30%) i l'automobilístic (-23%). Només sortiran afavorits el sector de sanitat i farmacèutiques (+2,5%) i el de telecomunicacions (+0,5%).

Prevision caida PIB Espana

PWC

Per a Espanya, segons l'informes de PWC, la frenada econòmica "serà tan o més sever que l'experimentat en les crisis més greus de la història", ja que amb la gran recessió de 1929 el PIB va caure un 7% de mitja a l'any; amb la Guerra Civil, un 9%; després de la Segona Guerra Mundial, un 5% anual; després de la caiguda de Lehman Brothers, un 4% -en 2009-; i amb la crisi de l'Eurozona de 2011-2013, un 2% anual.