Pànic al mercat bursàtil europeu. La rendibilitat del bo alemany ha caigut del 0,35% al 0,21%, cosa que ha provocat que les primes de risc dels països de la perifèria europea es disparin. Així doncs, la prima d'Itàlia, Portugal i Espanya han arribat a màxims.

Els índexs bursàtils també han patit: l'Ibex ha caigut un 3%, baixant dels 9.500 punts abans de les 11 del matí, mínims des de feia molts mesos. Alhora, el rendiment del bo espanyol a 10 anys arriba ja a l'1,67% -en front de l'1,47% de la setmana passada- i se situa als màxims de l'octubre de l'any passat. 

La borsa espanyola acumula pèrdues des de divendres passat, quan el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar la seva moció e censura contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Dijous, l'IBEX va tancar a 9.996 punts (un 0,29 menys que l'anterior); divendres ho va fer a 9.826, 5 (-1,70%); i dilluns va continuar baixant fins als 9.764,4 (-0,63%). En total, prop de 500 punts acumulats de pèrdues als quals cal sumar les d'aquest dimarts. 

 

ibex 29maig migdia

 

Les primes de risc, en màxims

La caiguda del bo a Alemanya ha comportat un fort moviment al deute alemany, un factor que ha generat un increment de les primes de risc d'EspanyaItàliaPortugal i Grècia.

Els descensos al panorama espanyol arriben al 6% al Banc Santander i Banc Sabadell dintre de l'Ibex, casos semblants a Intesa Sanpaolo i BNP Paribas. La prima de risc espanyola puja més de 28 punts fins als 146 punts bàsics.

D'altra banda, Itàlia registra una prima de risc que es dispara fins a superar els 300 punts, unes dades que no tocava des de 2013.

Portugal se situa actualment als 205, amb un increment de 33 punts, i Grecia més de 30 fins superar els 445 punts.

L'euro cau a mínims de juliol

L'euro es un altre dels protagonistes de la jornada. la moneda cau al voltant d'un 0,8% fins els 1,152 dolars, i arriba així als mínims marcats des del juliol de 2017. La divisa europea recull els temors dels inversors a que la zona euro visqui un altre moment crític sobre la seva composició.

Crisi política a la perifèria europea

La moció de censura proposada pel PSOE ha fet trontollar la política espanyola, i en conseqüència, la seva economia. El moment d'incertesa política a Espanya ha afectat directament a la borsa, especialment, als bancs. 

Itàlia, per la seva banda, la situació política es troba en un moment de nerviosisme ja que l'actual govern, liderat per Sergio Matarella, sembla que no superarà la moció de confiança proposada al Parlament. El país, doncs, va encaminat a unes noves eleccions. Els mercats estan preocupats perquè el procés electoral es converteixi en un referéndum sobre la permanència de la república italiana i que els partits populistes guanyin força. 

Els bancs lideren les caigudes

Tot i que la caiguda de l'Ibex és total, ja que les 34 empreses es troven ara mateix en vermell, els bancs són els que més han patit aquest pànic empresarial. 

El Banc Sabadell baixa un 6,3%, el Santander un 5% i Bankia perd un 4%. Els menys afectats, tot i que també es troben a la baixa, són BBVA (2,98%) i CaixaBank que supera el 4%.