El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha ofert aquest dimarts "consensuar" la data de la convocatòria de les eleccions generals si prospera la moció de censura que ha plantejat contra el president del Govern, Mariano Rajoy, com a conseqüència de la sentència del cas Gürtel .

En la seva intervenció davant el Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats dies abans del debat de la moció, Sánchez s'ha mostrat disposat a arribar a un acord amb les forces polítiques respecte al període de temps en què el PSOE es mantindria al capdavant del govern espanyol abans de convocar comicis, sense concretar si aquesta negociació es durà a terme abans o després de votar la moció.

I és que Sánchez insisteix que abans de convocar eleccions generals cal un cert temps per "estabilitzar i normalitzar la vida política i institucional" del país.

"És el consens que jo ofereixo a tots i cada un dels 350 diputats i diputades que sou a les Corts Generals. Un consens al voltant de la censura, un consens al voltant de què entenem per estabilitat i normalització de la vida política i un consens necessari que s'ha de donar al voltant de la convocatòria d'eleccions", ha precisat.

El secretari general ha fet una crida a les diferents forces polítiques perquè votin 'sí' o 'no' a la moció de censura perquè, sota el seu punt de vista, en aquest assumpte no hi caben posicions "intermèdies".

Als que s'inclinen pel 'no', els ha intentat convèncer demanant-los que reflexionin sobre el lloc en el qual queda la democràcia espanyola si aquest dissabte Rajoy continua com a president del govern espanyol, quan encara falten per conèixer altres sentències judicials sobre casos de corrupció que afecten el PP.

"No hi ha cap càlcul polític ni electoral que justifiqui la permanència de Rajoy", ha advertit Sánchez als que defensen, com Ciudadanos, el 'no' a la moció, fet que ha arrencat els aplaudiments dels escons socialistes.

"El 'sí' a la moció no és un 'sí' al PSOE, sinó a una democràcia que es valora en si mateixa i que defensa no els principis demoscòpics, sinó que es basa en fonaments sòlids vinculats amb els principis, les conviccions, l'ètica, i l'exemplaritat en l'exercici de la cosa pública", ha argumentat Sánchez. Aquí es troba el perquè de la presentació d'aquesta moció, ha assegurat.

Sánchez ha volgut deixar clar que aquesta moció no l'ha forçada el PSOE, sinó el mateix Rajoy en no assumir cap responsabilitat política en una situació d'"emergència institucional" com la generada per la sentència de la Gürtel, en què els jutges de l'Audiència Nacional no han donat credibilitat al testimoni de Rajoy com a testimoni al judici.

Davant aquesta falta de resposta per part del govern espanyol, el PSOE, "que lidera l'oposició i que se sent alternativa de Govern, assumeix la responsabilitat de donar una sortida a l'emergència institucional" amb una eina constitucional com la moció de censura, que la Carta Magna preveu per "exigir la responsabilitat política" del govern espanyol quan aquest no l'assumeix.

Sánchez s'ha esforçat a posar en valor l'oposició d'Estat que ha exercit el seu partit en aquest any en què ell està al capdavant de la direcció socialista, després de la seva victòria a les primàries que el van fer tornar a la secretaria general de la formació.

I de la mateixa manera que els socialistes han defensat la Constitució i pactat una resposta amb el govern de Rajoy per fer front al desafiament independentista, ara se situa davant d'un executiu que ha posat en qüestió l'estat de benestar amb la "precarietat" en què ha enfonsat milers de treballadors i per defensar la democràcia després d'una sentència davant la qual "no es pot mirar cap a un altre costat".

El que està en joc amb aquesta moció, ha conclòs, és també la credibilitat de les institucions i dels partits polítics espanyols.