L’estiu es presenta mogut als aeroports, i no només al Prat, com l’any passat amb la vaga d’Eulen, sinó als aeroports de tot l’Estat i fins i tot arreu d’Europa. La setmana que ve és la primera del que es presenta com un caos als aeroports. Ryanair i Iberia són els primers d'una llarga llista que poden fer perillar el teu viatge. 

Ryanair, vaga els dies 25 i 26 de juliol

Les primeres vagues estan previstes per als dies 25 i 26 de juliol, és a dir, dimecres i dijous que ve, per part de la companyia Ryanair, que ja ha anunciat que la seva vaga afectarà fins a 400 vols a Espanya i una totalitat de 600 arreu d’Europa, amb afectacions importants també a Bèlgica i Portugal. Concretament, el dia 25 la vaga està convocada a Espanya, Portugal, Itàlia i Bèlgica, i el 26, a Espanya, Portugal i Bèlgica, sense Itàlia.

La vaga afectarà, en principi, més de 230.000 passatgers només a Espanya. Segons les fonts sindicals, hi haurà retards i cancel·lacions de desenes de vols en els quatre països. A l'estat espanyol estan convocats a vaga més de 1.800 tripulants de cabina, i uns 4.000 entre el total dels quatre països. 

De totes maneres, el Ministeri de Foment ha fixat els serveis mínims per a la vaga de Ryanair, que estableixen que l'aerolínia ha de cobrir el 59% dels trajectes a l'Estat sense alternatives o alternatives superiors a les cinc hores, i els internacionals. Així mateix, Ryanair haurà d'operar el 100% dels vols entre les illes. 

Quatre jornades de vaga d'Iberia

La setmana continuarà moguda amb les vagues convocades pels treballadors d’Iberia els dies 27 i 28 de juliol i 3 i 4 d’agost a l’aeroport del Prat. Tot i que la negociació va durar fins ahir divendres, els treballadors d'Iberia ―principalment representats pel sindicat UGT― i la direcció de l'aerolínia no han arribat a cap acord. 

A la vaga hi ha convocats més de 2.000 treballadors, que denuncien la "sobrecàrrega de feina" i "la manca de personal suficient per cobrir les necessitats reals i els incompliments sistemàtics amb els acords assolits amb la part social". En aquest context, sobre la negociació, UGT assegura que l'acord ha estat "impossible" a causa de la posició de la direcció d'Iberia "que s'ha limitat a emplaçar la problemàtica que viu la plantilla de Barcelona a la negociació del XXI conveni col·lectiu", al mes de setembre. 

Vaga del personal d'AENA a tot l'Estat, desconvocada

Després de tres dies d'intenses negociacions, els sindicats USOCCOO UGT han arribat a un acord amb la patronal de handling Aseata per desconvocar la vaga del personal de terra dels aeroports espanyols prevista a partir del 29 de juliol. 

Els sindicats protestaven pel bloqueig del IV Conveni Col·lectiu de Handling i després de més de dos anys de negociació sense acords. Insisteixen que el bloqueig es deu a la negativa de la patronal de negociar capítols del conveni com els increments i complements salarials, la jornada, els descansos entre jornades, l'excés d'hores extraordinàries, les mesures de conciliació familiar o la progressió professional.

Amb tot, però, finalment s'ha arribat a l'acord, ja que segons expliquen els sindicats, la patronal ha accedit a incloure les variables econòmiques plantejades, com per exemple, plusos als treballadors subrogats. "La patronal Aseata ha entès que els treballadors del sector no podien continuar penalitzats pel fet de patir un procés de subrogació", asseguren.

Vueling, calmada

Per la seva banda, els pilots de Vueling van firmar fa uns dies un preacord de conveni col·lectiu amb la companyia aèria. Després de més d’un any de negociacions i diverses vagues convocades entre els mesos d’abril i maig, sembla que hi ha voluntat de negociació, però cal estar previngut. 

Drets del passatger

En cas de ser un afectat per les vagues de les aerolínies, l'usuari disposa dels drets del passatgerels quals cal tenir presents a l'hora de poder reclamar un canvi de vol, un transport alternatiu o fins i tot una compensació econòmica.