Barcelona fa passos endavant en el reconeixement mundial. Ara, la capital catalana es fa un lloc per primera vegada en el Top 30 mundial de les principals ciutats tecnològiques. Es tracta de l'estudi Tech Cities 2019, elaborat per la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman, que identifica els 30 grans centres d'innovació a nivell global. Concretament, Barcelona se situa al lloc 21 de la classificació, liderada per Nova York. 

Per aconseguir aquesta qualificació, la ciutat comtal ha estat avaluada de diverses aptituds. És la tercera en el sub-rànquing que analitza les ciutats més dinàmiques i amb més benestar; la cinquena pel que fa a la mobilitat i la setena pel que fa als costos immobiliaris o de real state. Ja ho deia aquest matí el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls: "La localització geogràfica de Catalunya sempre ens ha portat avantatges" i a més, "s'ha posicionat com un pol industrial importantíssim del sud d'Europa". 

De fet, Barcelona ja acumula moltes altres mencions. L'any passat es posicionava com la vuitena millor ciutat del món en el rànquing 'Best Cities'; la tercera ciutat escollida pels emprenedors i pel talent internacional; la quarta ciutat del món escollida pels treballadors, segons Boston Consulting Group; la quarta ciutat europea amb millor valoració turística; d'entre les que tenen més atractiu immobiliari, segons JLL; i fins i tot la revista científica Nature la col·locava a l'elit científica europea

Ciutat tecnològica, dinàmica i connectada

Barcelona se situa a la posició número 21 del rànquing Tech Cities 2019 de Savills, en què s'hi analitzen diversos paràmetres com la infraestructura tecnològica, l'entorn empresarial, el talent, l'estil de vida, els serveis per la mobilitat o els coworkings. En aquest sentit, les ciutats que lideren aquest rànquing són Nova York, San Francisco, Londres, Àmsterdam i Boston. 

Amb tot, de les ciutats analitzades, la consultora immobiliària argumenta que és una de les millors posicionades pel que fa al dinamisme i el benestar, rànquing en què hi ocupa la tercera posició, només per darrere de Londres i Berlin. Es tracta principalment d'estàndards de qualitat de vida lligats a la salut, el mediambient i l'oferta cultural. Tal com diu la CEO de la consultora immobiliària, Anna Gener, "Barcelona s'ha sabut reinventar i posicionar-se com un centre de referència pel sector tecnològic al sud d'Europa". En la línia del que ja fa temps apuntava Miguel Vicente, president de Barcelona Tech City: "El proper Spotify es podria crear a Barcelona"

Alhora, segons Savills Aguirre Newman, Barcelona té avantatge en front d'altres ciutats pel fet de comptar amb un costos de real state més econòmics que les principals ciutats del rànquing. Parlem dels preus del lloguer d'oficines, vivenda, o el coworking, cosa que posiciona Barcelona a la setena posició en aquesta classificació, que és competitiva pel fet que el preu d'un lloguer és de 250 dòlars a la setmana, per sota dels 350 dòlars de mitjana que registren les altres ciutats de la classificació i lluny dels 720 dòlars als quals arriba San Francisco.

Per últim, Savills també remarca que la ciutat comtal compti amb 433.400 persones amb un lloc de treball lligat a l'àmbit financer i de negocis, una xifra que inferior als 1,1 milions del total de ciutats que integren l'estudi. Amb tot, la consultora recorda que si s'analitza l'ecosistema tecnològic de la ciutat, Barcelona se situaria en la posició 26, amb una inversió anual de 1.400 milions de dòlars en 'venture capital', aportacions a empreses que es trobin en una fase inicial de desenvolupament.