La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a la baixa quatre dècimes les seves previsions de creixement de l'economia catalana per 2019, situant-lo en un 2,1%, una dècima per sota de la taxa que es preveu per a l'economia espanyola. Així ho ha dit aquest dimecres el president de la Cambra, ​​Miquel Valls, que considera que es tracta d'una "desacceleració important" per a l'economia i ha asseverat que "espera que aquestes previsions no es compleixin i que el creixement acabi sent superior" durant aquest any. Amb tot, ha assegurat que "la localització geogràfica de Catalunya sempre ens ha portat avantatges". 

Valls ha fet un repàs dels principals factors econòmics i ha destacat que la construcció continua sent un indicador "molt dinàmic", però ha criticat la gestió de Colau pel que fa als "obstacles administratius que l'Ajuntament de Barcelona posa a la construcció de la ciutat", ja que, fora de la capital catalana -​​que ha registrat una disminució del 20% el 2018-, la superfície visada registra un augment generalitzat. Amb tot, el nombre d'habitatges en construcció acumula un creixement de l'11% fins al novembre, "un creixement encara important però inferior al 15% de l'any passat". 

Així doncs, l'ens cameral preveu una moderació del creixement per a l'economia catalana durant el quart trimestre de 2019 del 0,5%, després que durant el creixement intertrimestral s'hagi mantingut prop del 0,6% de mitjana anual. "La fase de desacceleració de 2018 s'allargarà el 2019", ha sostingut Valls, però ha negat senyals que l'economia catalana estigui entrant en una nova recessió i tampoc desequilibris en el sector privat que puguin implicar un descens del PIB.

Catalunya, geogràficament avantatjada

"La localització geogràfica de Catalunya sempre ens ha portat avantatges", ha assegurat Valls, "això sí, entenent Catalunya sempre dins de la Unió Europea". Davant l'allau d'inversors i empreses estrangeres que cada vegada més aposten per Catalunya, "ens hem posicionat com un pol industrial importantíssim pel sud d'Europa", explica el president de la Cambra. 

"L'únic problema de Barcelona", segons Valls, "és que té una incertesa contínua, i els empresaris no acaben de tenir clara la situació", apunta. 

El turisme, en màxims

La Cambra fa també un balanç positiu del sector turístic, que assoleix el 2018 un màxim històric en la despesa dels viatgers tot i l'estabilitat en el nombre de turistes. Això, segons explica Valls, és positiu perquè "anem cap a un model de turisme més sostenible, ja que amb menys visitants tenim un retorn pel PIB similar". 

Així doncs, Valls ha celebrat que, malgrat l'estancament de 2018, el sector turístic català estigui resistint millor que l'espanyol l'augment de la competència davant la recuperació de mercats com el d'Egipte i Turquia, la qual cosa s'explica pel fet que el català competeix en qualitat i no en preu.