Junts ha presentat aquest migdia les 100 primeres mesures que planteja posar en marxa al Govern si aconsegueix investir el seu candidat, Carles Puigdemont. Després de denunciar la paràlisi en què es troba Catalunya, Puigdemont ha anunciat que el seu partit proposa en els primers 100 dies 100 mesures per reactivar el país, per fer el que ha descrit com "un reset" o una refundació. Entre les mesures que planteja Junts hi ha la modificació de la LOFCA (llei orgànica de finançament de les Comunitats Autònomes) perquè es reconegui la singularitat de Catalunya i es faciliti la cessió del 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya. Aquesta serà una condició, ha assegurat, per a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat. Així mateix, proposa una revisió de la cistella d'impostos per la reducció i supressió "si s'escau" dels tributs. "Els únics que podem collar el govern espanyol som nosaltres", ha assegurat.

En una roda de premsa des d'Argelers, acompanyat de membres de la seva candidatura, Puigdemont ha explicat que el seu programa és resultat d'escoltar els diferents sectors i de constatar la paralització i la situació de fragilitat que pateix Catalunya, per la qual cosa ha advertit que "cal reactivar el país". El candidat ha parlat de fer un "reset", un nou impuls o recomençament, fins i tot en alguns casos ha parlat d'un procés de refundació, que s'ha de basar en una "fermesa" davant del govern de Madrid, que tregui "el màxim profit" o "espremi" el pes dels diputats independentistes a Madrid. "Nosaltres no tenim un idil·li amb el PSOE, no ens hem enamorat de l'esquerra. Nosaltres tenim voluntat de servir Catalunya. Anem a Madrid a fer servir la poca o molta capacitat política que tinguem al servei dels interessos de Catalunya", ha advertit.

 

El primer capítol d'aquestes 100 mesures aborda la necessitat d'un impuls econòmic. A més de la proposta sobre finançament, Junts es proposa elaborar una proposta de cancel·lació del deute públic de la Generalitat en mans de l'Estat a compte de les inversions pressupostades i no executades, i establir un mecanisme anual de compensació per a futurs exercicis. "L'Estat deixa de pagar? Nosaltres deixarem de pagar", ha reblat Puigdemont que ha advertit que els catalans pagaran els impostos que toqui, perquè la seva proposta no és un model de dúmping fiscal. Així mateix, planteja exigir a l'Estat el 19% dels fons Next Generation, amb efectes retroactius. Puigdemont ha retret que alguns impostos generen més deute del que recapten i ha apostat per un paquet d'estímul econòmic amb "mesures fiscals que incentivin la inversió i el consum".

Discriminació lingüística

En el capítol de llengua i cultura, ha expressat la preocupació per la reculada del català, ha garantit que el Govern farà front a l'ofensiva judicial contra l'escola en català i ha anunciat que la Generalitat es personarà als processos de discriminació lingüística. "No serem passius. Anirem a totes i defensarem el model d'immersió lingüística i l'ensenyament en català. S'ha acabat la impunitat d'aquella gent que viola drets lingüístics. Actuarem al costat de les víctimes", ha assegurat el candidat, que ha advertit que "la Generalitat no pot mirar a un altre costat perquè li incomodi".

En aquest capítol defensa que el personal del sector públic faci servir el català en la seva relació amb la ciutadania i disposi dels certificats C1 i C2. De fet, l'administració pública ocupa un capítol específic d'aquestes primeres cent mesures, atès que Junts proposa facilitar la relació amb els ciutadans i reformar l'administració.

El Prat

En el capítol d'infraestructures, reclama el traspàs i gestió de les infraestructures d'interès general, aeroports, xarxa viària i xarxa ferroviària. En relació amb aquesta darrera, ha advertit que "hi ha gent en aquests moments que està sent acomiadada de l'empresa pels retards dels trens"; mentre que pel que fa a l'aeroport del Prat, ha retret que no té les condicions que Catalunya necessita, i cal buscar una solució, que hauran de plantejar els millors experts, davant la qual, com a president, no mirarà a una altra banda. "No podem esperar més temps, l'aeroport del Prat s'està quedant enrere. Hi ha qui el vol convertir en una pista més de Barajas", ha advertit.

Les cent primeres mesures inclouen també propostes dirigides a la pagesia, a la cohesió territorial i a l'equilibri demogràfic.