Mesures extremes. El Banc d'Anglaterra ha anunciat aquest dijous una pujada dels tipus d'interès de 0,75 punts percentuals, el salt més alt des de 1989, fins a arribar al 3 %. Així, assoliran el nivell més alt des del 2008, en mig d'una de les pitjors crisis pel cost de vida que ha patit el país i la inestabilitat a Downing Street. Així ho ha decidit el Comitè de Política Monetària del banc emissor anglès, que ha votat per majoria (7 a 2) a favor de l'encariment dels diners. Amb aquesta mesura dràstica, pretenen controlar la inflació interanual al Regne Unit, que se situa en el 10,1 %, molt lluny encara de l'objectiu que es va fixar per reduir-la fins al 2 %. Amb tot, preveuen que el país entri en la recessió més llarga de la història i que la desocupació es dobli. La pujada dels tipus a Londres reflecteix també les tendències a l'alça a Washington i Brussel·les.

Mesures dràstiques de contenció davant d'una possible recessió

En el seu comunicat, el Banc d'Anglaterra ha assenyalat que el Regne Unit pot ser en camí d'entrar en recessió, encara que s'ha mantingut optimista per la mesura i espera que la inflació baixi significativament a partir de mitjans de 2023. La mesura també segueix una devaluació progressiva de la lliura esterlina que el país porta arrossegant des d'inicis d'any. L'entitat culpa la inflació a l'increment dels preus de l'energia i un mercat laboral tens. També parlen d'una "successió de xocs molt grans" per a l'economia britànica, suposadament amb referència a les mesures anunciades per l'ex primera ministra Liz Truss, i que després va haver de revertir immediatament davant de la reacció dels mercats.

El Regne Unit segueix els passos dels EUA i la UE

L'encariment dels diners al Regne Unit segueix la tendència d'altres bancs centrals per fer front a una inflació desbocada. La Reserva Federal dels Estats Units va anunciar aquest mateix dimecres la sisena pujada consecutiva del tipus per 0,75 punts percentuals, que ja arriben a situar-se entre el 3,75 i el 4%. D'altra banda, el Banc Central Europeu també el va elevar 0,75 punts la setmana passada fins a assolir el 2%. L'organisme presidit per Christine Lagarde preveu noves pujades dels tipus d'interès per tornar la inflació a l'objectiu del 2%. Així, el Consell de Govern del BCE ha reiterat en una nota que la inflació continua sent excessivament elevada. El BCE afirma que la seva política monetària "està orientada a reduir el suport a la demanda i proporcionar protecció davant del risc d'un desplaçament persistent a l'alça de les expectatives d'inflació". Amb l'augment dels tipus d'interès, les quotes de les hipoteques i els tipus dels nous crèdits continuaran l'escalada que van iniciar al final de l'any passat.