"El segon millor any de la sèrie històrica". Així és com el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha descrit des de bon començament els 4.857 milions d'inversió estrangera directa a Catalunya durant el 2016, cosa que representa una disminució de l'1,3% en relació amb l'any rècord del 2015. En aquest sentit, Baiget també ha destacat que en el període 2012-2016, la inversió estrangera a Catalunya ha tingut una mitjana de 3.812 milions, un 32,1% més que en el període 2007-2011. "Amb el pas dels anys, el que es demostra és que la inversió estrangera a Catalunya continua i continua creixent", ha afegit. Una perspectiva que no només recomana la Conselleria d'Empresa sinó també el mateix Ministeri d'Economia tenint la volatilitat implícita en la inversió. 

De la celebració a la crítica, la Generalitat analitzarà les dades estatals després d'haver posat en dubte el sistema de càlcul fet servir pel Ministeri. "Hi ha 4.432 milions que no s'assignen a cap comunitat, i hi ha una part que creiem que podria assignar-se a Catalunya perquè prové d'operacions que han afectat empreses catalanes", ha assegurat Baiget.

A tall d'exemple més que significatiu, ha recordat que Criteria Caixa i Repsol van vendre (a parts iguals) el 20% de Gas Natural Fenosa al fons internacional GIP per aproximadament 3.800 milions. Aquesta és una de les xifres de la discòrdia: el Ministeri ha assignat 700 milions a Catalunya i 3.000 milions a la resta de l'Estat, mentre que la Generalitat considera que se li hauria d'haver comptabilitzat almenys el 50% de l'import total. Segons fonts de Govern, ja va succeir un cas similar el 2014 amb la inversió dels laboratoris farmacèutics.

El procés, al marge

Baiget també ha detallat que la inversió estrangera a Catalunya en el sector industrial durant el 2016 ha estat de 1.422,3 milions, cosa que suposa un 7,8% més que l'any anterior. Segons el conseller, "l'economia catalana continua sent competitiva a nivell internacional. Hi continua havent confiança, al marge de les informacions sobre l'efecte del procés en l'economia del país, que es demostren rotundament falses per la realitat si es miren les dades". L'avalen també les dades d'exportacions catalanes que han tancat un gener de rècord amb 5.300 milions. 

Malgrat tot i segons les dades del Ministeri, Catalunya concentra el 20,7% del total d'inversió estrangera que arriba al conjunt d'Espanya. Tan sols la supera la Comunitat de Madrid, que atreu el 46,7% de la inversió productiva de l'exterior amb un total de 10.970 milions, un 6,3% més respecte a l'any anterior. Una diferència que Baiget no ha dubtat a matisar per l'efecte capitalitat: multinacionals que tenen la seva seu a la capital de l'Estat i computen allà una part de les seves inversions.