Els preus dels aliments que trobem habitualment a les taules de Nadal han augmentat un 7,5% en els últims deu dies, tot i la intenció de moltes persones de no fer celebracions aquestes festes, tal com recullen les dades publicades ahir per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Segons l'organització, només un 44% dels espanyols i espanyoles té previst fer sopars o dinars de Nadal aquest any, en contrast amb el 84% que ho va fer l'any 2019. L'augment dels preus en els darrers dies vindria explicat per un endarreriment de les compres a causa de la incertesa provocada per les restriccions per la Covid.

L'organització ha observat l'evolució dels preus de quinze aliments bàsics com és el xai, el tall rodó de vedella, el pernil ibèric, la pinya, les angules o les cloïsses, entre altres aliments comuns durant Nadal, en diversos mercats i supermercats espanyols, i ha determinat els preus d'aquests aliments ha augmentat un 7,5% en els últims deu dies. L'OCU també ha observat que el preu de la cistella és un 1,6% més elevat que l'any 2019, tot i que només a causa de tres aliments dels quinze observats; Sense aquests, s'observaria un descens notable dels preus. La previsió de consum global per aquestes festes atípiques seria un 20% menor a la de l'any passat, segons l'OCU.

Preus segons el tipus d'aliments

Els preus dels aliments nadalencs s'han encarit de mitjana en els darrers dies, sent el peix i el marisc els que han vist més disparats els seus preus. El preu del besuc és un 44% més car durant els dies 21 i 22 de desembre que ara fa dues setmanes, els percebes gallecs, amb un preu de mitjana de 105 euros, són un 51,2% més cars que a finals de novembre. D'altra banda, el preu de les cloïsses i els llagostins ha baixat durant les darreres setmanes. 

comerç compra mercat boqueria barcelona peixeteria - Carles Palacio

Parada de peix de la Boqueria. / Carles Palacio

Els preus més estables han estat els de la pinya i la col llombarda, segons l'estudi. L'increment dels preus de la carn ha estat moderada de mitjana, amb increments dels preus durant el darrer mes del xai i del pernil, en contrast amb el descens del 30,8% del preu de la pularda en el mateix període.

Evolució dels preus en els darrers cinc anys

L'OCU exposa que la cistella dels quinze aliments observats en el seu estudi són un 31,3% més cars que l'any 2015, tot i que l'Índex de Preus al Consum (IPC) ha augmentat molt menys durant aquest període.

L'increment dels preus dels percebes gallecs i el besuc durant els darrers cinc anys són uns dels més marcats, amb un 90% i un 148% respectivament. El xai és un 30% més car que el 2015, segons l'OCU.

El tall rodó i el gall d'indi són els únics aliments que han baixat de preu durant els darrers cinc anys, amb un 4% i un 7% de descens respectivament.

La demanda en aquest Nadal atípic presentarà una dinàmica diferent dels altres anys, un fet que tindrà un impacte en els preus en el mercat, tal com ha observat l'OCU. Per la seva banda, el Govern demana a la ciutadania la "mínima interacció" a l'hora de fer celebracions i recorda que el toc de queda pel primer àpat de les festes, la Nit de Nadal, serà les 23h.