Missatge clar i unitari dels consellers de Salut i Interior. Alba Vergés i Miquel Sàmper han apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per frenar el risc de contagi durant aquestes festes de Nadal. A les portes de Nadal i Sant Esteve, on les trobades familiars seran inevitables, el Govern demana que hi hagi la "mínima interacció" possible.

"Que estigui permès no vol dir que s'hagi de fer", ha dit Miquel Sàmper davant les mesures excepcionals que s'han previst per a aquestes festes. Les trobades s'amplien de 6 a 10 persones i es limiten a dues bombolles. Es recomana fer-les en espais amplis i amb molta ventilació, o directament a l'exterior, i evitar acumulacions a la cuina. Aquesta Nit de Nadal el confinament nocturn serà a la 1 h.

"No podem abaixar la guàrdia", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, fent una crida a extremar les mesures. Vergés ha fet una crida a "cuidar els nostres, per garantir el millor gener possible", i ha dipositat bona part de la responsabilitat en la ciutadania: "El que fem aquests dies determinarà la cruesa del mes de gener".

Les dades segueixen pujant, "lentament", però segueixen a l'alça. S'espera que a finals de setmana s'arribi als 14.000 casos, 2.000 al dia. Diumenge 27 es posaran les primeres vacunes. Serà a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat. Però, tal com ha dit el Secretari de Salut Pública, Josep M. Argimon, "és una esperança que durarà un any".

Serà un "Nadal diferent", ha insistit Vergés. "Un Nadal diferent, únic", ha reblat Sàmper. I per això avui els dos consellers han sortit públicament amb dos dels tècnics referents en la gestió de la Covid, Argimon i Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil, per reforçar el missatge de prevenció.

Des del Procicat es subratlla insistentment que "la normativa preveu una situació de màxims, però s'ha d'entendre com una excepcionalitat". En aquest sentit, Delgado ha exposat que esperen "que no tothom vagi a màxims". 

Miquel Sàmper ha demanat que "si no és del tot imprescindible i necessari", no es facin les trobades familiars, ha apel·lat a la corresponsabilitat per tal d'"arribar a la immunitat de grup". 

"Catalunya està en una situació delicada"

Josep M. Argimon ha admès que hi ha situacions complicades a més comarques a banda del Ripollès i la Cerdanya, que es van tancar perimetralment  dimarts, però ha descartat tancar més comarques. Al contrari. Argimon apunta a decisions globals que afectin tot Catalunya: "tot Catalunya està en una situació perquè pensem en mesures a tot Catalunya".

Després d'aquest cap de setmana de Nadal i Sant Esteve el Govern preveu que s'arribi a un risc de contagi entre 1,2 i 1,3, amb uns 13.600 casos.

Sobre el compliment de les mesures al Ripollès i la Cerdanya, Sàmper ha explicat que "la població està complint i ha entès" la restricció. Prova d'això és que només s'ha posat una denúncia per incompliment del tancament perimetral.

Cavalcades estàtiques i perimetrades

A les portes del Nadal  i en plens preparatius als pobles i ciutats per les cavalcades de Reis, Sergio Delgado ha volgut avui posar l'èmfasi que "la norma és clara: estàtiques i perimetrades".

Ha destacat que s'estan detectant contagis en actes de cultura popular i insisteix en la norma, que no hi hagi més de 6 persones juntes. 

"Com a societat no ens podem permetre" que les cavalcades siguin una font de contagi, i ha destacat que en el cas de pobles petits, dels quals estan rebent diverses consultes, "percentualment el risc és més elevat".