El divendres 17 i el dissabte 18, la Sala Albéniz de Tiana acull el festival Tiana Negra, dedicat a la novel·la negra. L'organització de l'esdeveniment promet grans canvis, amb un increment de la participació ciutadana. Enguany s'estrenen, al front de l'esdeveniment, dues dones: Marta Martorell com a alcaldessa de Tiana, i Anna Maria Villalonga, com a coordinadora del festival. En total hi haurà més de 30 autors convidats, entre els quals molts dels que acaben de publicar llibres en les darreres setmanes i mesos. La marca distintiva: és un festival dedicat únicament a la literatura policíaca escrita en català. Es pot consultar la programació completa al blog de Tiana Negra.

Logotip del Festival Tiana Negra. Tiana Negra

Els grans de la novel·la catalana, a la Sala Albéniz

Un dels actes principals, que clourà el Tiana Negra, serà l'homenatge a l'escriptor italià Andrea Camilleri, que va morir aquest any. Anirà a càrrec de Pau Vidal, el seu traductor al català. Amb aquesta sessió els organitzadors també volen fer una reivindicació de les traduccions al català de llibres de policies i serenos. Vidal ha promés un "espectacle pirotècnic", sense concretar si ho serà en sentit literal o figurat. A la inauguració hi haurà un altre homenatge, en aquest cas a Isabel-Clara Simó, una de les autores més sòlides de novel·la negra de la literatura catalana. Com que Simó té problemes de salut, l'acte es farà amb la participació de la seva filla, i també amb Cristina Dalfó, Margarida Aritzeta i Àlex Martín-Escribà. El diumenge hi haurà dues entrevistes públiques, curtes, una a la Teresa Solana, autora d'Octubre, i l'altra a Susana Hernández, la creadora de Contra las cuerdas, Los miércoles salvajes Males decisions. I hi haurà diverses taules rodones amb la presència d'escriptors que presentaran llibres: Jordi de Manuel i Xavier Duran (que donaran a conéixer una novel·la negra juvenil: Els crims de la taula periòdica), Oriol Molas, Xavier Duran, Pep Prieto (col·laborador de La Llança i autor d'El mal pare), Albert Gasull, Sebastià Benassar, Damià del Clot, Albert Gassull, Andreu Martín, Marc Moreno i Lluís Llort. Al Tiana Negra també s'hi inclourà una sessió sobre alguna obra d'assaig, perquè no s'ha escrit molt sobre la novel·la negra, en català. Hi participaran els autors de Trets per totes bandes: l'assaig negrot.

Tiana Negra 1

Foto cedida per Tiana Negra.

Amb la gent de Tiana

Marta Martorell ha volgut recordar que el Tiana Negra és un "gran esdeveniment que projecta Tiana a l'exterior", però que paral·lelament es vol "que a Tiana hi passin coses durant el Tiana Negra". Una de les vies d'incrementar la participació popular ha estat l'aposta per la poesia negra. S'han organitzat tallers d'aquest peculiar gènere amb joves i amb adults, i els resultats es donaran a conèixer al públic el dissabte per la tarda. Villalonga promet que es veurà la "sangonosa bellesa dels mots". L'organització també ha mostrat la voluntat de donar al festival una dimensió familiar, per animar als més petits a introduir-se al món de la novel·la negra. A totes les escoles els nens de 5è i 6è faran un treball sobre una novel·la negra, i alhora, han animat els infants de les escoles del poble a adaptar una novel·la negra al teatre. L'oracle del gos, de G.K. Chesterton serà l'obra representada pels nens del Consell d'Infants de Tiana en la Sala Albéniz. Ana Maria Villalonga pretén, amb aquestes iniciatives, mobilitzar nous lectors per al gènere.

Premi desert

El premi Agustí Vehí de Novel·la Negra, que concedeix el Tiana Negra, aquesta any, en la seva sisena edició, ha estat declarat desert, perquè tot i que s'hi han presentat 23 obres, el jurat ha considerat que no n'hi ha cap que es percebi com a mereixedora del premi, en molts casos perquè no s'ajusten als paràmetres del gènere, especialment pel que fa al manteniment del suspens. "La millor forma de prestigiar el gènere i el festival és declarar-lo desert", ha afirmat Villalonga, qui assegura que aquesta ha sigut una decisió "unànime" del jurat però alhora "molt discutida". Explica que entre les novel·les que s'han presentat n'hi ha moltes marcades per una forta crítica social: "Potser des de la ficció és més fàcil denunciar alguns fets que des del periodisme", reflexiona Villalonga. També ha puntualitzat que entre els originals presentats s'hi detecta una forta voluntat innovadora, i l'intent de tenir una identitat pròpia. Explica, a més a més, que algunes obres tenen el procés independentista com a marc, però no com a tema.

Aposta pels autors catalans

Villalonga, que no s'havia perdut ni una sessió de les set edicions anteriors del Tiana Negra i que havia col·laborat en el festival des de la seva fundació, assumeix la direcció de l'esdeveniment amb il·lusió. Afirma que Sebastià Benassar, l'anterior director, ha deixat el llistó molt alt, però promet un programa àgil, amb molta varietat. Mantindrà, com a característica distintiva, que aquest és un festival centrat en la novel·la negra escrita en llengua catalana. "Volem parlar de novel·la negra feta a Catalunya i en llengua catalana". Dins d'aquests requisits, malgrat tot, promet la màxima diversitat, amb autors de gran qualitat però de tipus i editorials diferents. Villalonga ha fixat la seva prioritat en la novel·la negra publicada en els darrers mesos, per tal que a Tiana hi hagi novel·les noves que no s'hagin presentat anteriorment a d'altres festivals. Això sí, l'Ajuntament i la direcció de Tiana Negra coincideixen en mantenir el format com funciona ara, concentrant tots els actes en un divendres a la tarda i un dissabte sencer. Consideren que així es garanteix una trobada "intensa i àgil" i que s'adapta a les possibilitats organitzatives d'un poble petit.

 

Foto de portada: David Rodríguez Cebrián.