El conseller de Cultura, Santi Vila, ha comparegut davant la Comissió de Cultura del Parlament per tal de fer una valoració de les polítiques culturals i de la situació del CoNCA, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, un organisme que passa per una llarga crisi des de la dimissió, el 2011, d'onze dels seus dotze membres. En aquest moment quatre dels seus set membres, entre ells el seu president Carles Duarte, haurien de ser substituïts, i hi ha una plaça vacant. El CoNCA està destinat a promoure la creació, i a fer d'enllaç entre el món de la cultura i les institucions, i pretén tenir un alt nivell d'independència.

El "pla Vila"

Vila ha començat la seva compareixença fent un repàs als seus projectes culturals. Ha enaltit la "capacitat integradora" com un element distintiu de la societat catalana. Ha reclamat esperit "liberal", ha rebutjat l'estatisme i ha reivindicat la cultura com a garant de llibertats individuals i col·lectives, "principal bastió en defensa de la democràcia". A més a més, ha argumentat que la cultura serveix de defensa front al "populisme que guanya terreny front a la democràcia tradicional".

Set objectius

En aquest marc, el conseller Vila ha delimitat set objectius, que ja havia presentat en ocasions anteriors:

_ La garantia d'una accessibilitat per a tothom dels continguts culturals bàsics; tot aconseguint que no s'exclogui a ningú per motius geogràfics ni econòmics.

_ Fer possible que la participació en la cultura suposi progrés efectiu per als ciutadans.

_ Aconseguir la col·laboració entre el Departament de Cultura i altres àrees del govern.

_ Cooperar amb totes les institucions del país, com ajuntaments i diputacions, per evitar duplicar estructures i maximitzar esforços.

_ Obrir la cultura catalana al món, per exportar el nostre millor talent i importar les idees més actuals.

_ Estimular l'ús de la cultura de forma activa, per a que tothom que tingui coses a dir pugui expressar-les.

_ Articular la iniciativa privada amb la pública; amb la prioritat posada en l'aprovació d'una llei de mecenatge.

El CoNCA sense concretar

Per a Santi Vila, el CoNCA és un organisme clau, perquè és el que pot garantir la continuïtat de les polítiques culturals, més enllà dels canvis polítics. Vila ha insistit en què la cultura ha de situar-se al marge de la política i de les lluites partidistes i ha apuntat que el CoNCA hauria d'avançar cap a la formulació d'un nou Pacte Nacional per la Cultura. En aquest sentit, s'ha mostrat d'acord amb la suggerència del grup socialista de modificar aquest organisme. Santi Vila ha apostat per donar-li un nou impuls al CoNCA i ha afirmat que està disposat a col·laborar en aquesta iniciativa en la mesura en què "el món de la cultura" vulgui que la Conselleria hi participi; i ha afirmat que aquest organisme gaudiria d'independència i que tan sols hauria de reportar, directament, al Parlament de Catalunya.

Altres mesures

Vila ha aprofitat aquesta compareixença per fer un seguiment dels diferents projectes de la seva Conselleria. Ha anunciat la creació d'un pla de teatres, per garantir la disponibilitat d'espais escènics a totes les comarques. Ha valorat molt positivament l'evolució del programa "Fas 6 anys, tria un llibre"; el 30 % dels 80.000 possibles beneficiaris ja han passat per la llibreria a escollir el seu exemplar; d'aquests un 30 % no havia trepitjat mai una llibreria, i això la Conselleria ho valora molt positivament. També s'ha mostrat molt satisfet pels programes de normalització lingüística; enguany s'han registrat més de 70.000 sol·licituds de participació; de les quals un 64 % de persones d'origen estranger. Finalment ha insistit en que cal una llei de mecenatge, i ha afirmat que s'ha de decidir si es fa "una llei amb un sentit ampli, que permeti abordar aquests problemes", o "si fem una llei tímida i ens limitem al sostre de vidre que ens imposa l'actual model d'autogovern".

Els partits demanen més recursos

A excepció de la intervenció de la CUP, que ha estat més radical i més crítica de fons, els grups s'han mostrat conciliadors amb el conseller. Un dels aspectes en que els portaveus de Catalunya Sí Que Es Pot, la CUP, el Partit dels Socialistes de Catalunya i el Partit Popular han estat d'acord, és en la necessitat d'incrementar els pressupostos de Cultura. El conseller Vila, en la seva resposta, ha assegurat que hi haurà un increment del pressupost del Departament de Cultura que creixerà en un 10 %, per situar-se sobre un 0,82 %, encara lluny de l'1 % a que aspirava el conseller i que exigien els grups d'oposició.

Dels museus als drets laborals

Diversos diputats, en base al darrer informe sobre l'estat de la cultura catalana, publicat pel CoNCA aquest mes, han indicat que els hàbits culturals dels catalans retrocedeixen, i això és especialment greu en l'àmbit de l'assistència als museus. Santi Vila ha argumentat que aquestes xifres estan antiquades i que segons la Conselleria en els darrers mesos s'està percebent una recuperació de l'assistència als museus. Teresa Vallverdú, de Junts pel Sí, i Mireia Boya, de la CUP, han felicitat a Santi Vila per la seva fermesa en la crisi dels béns de Sixena i li han mostrat el seu ple suport en aquest tema. La CUP, el Partit dels Socialistes de Catalunya i Ciutadans han reclamat una millora de les condicions laborals dels treballadors del món de la cultura i, especialment, de tots aquells que d'una forma o altra treballen amb els programes finançats per la Conselleria, com el mateix Consorci de Normalització Lingüística. En aquest sentit Vila ha promés que progressivament s'anirà reclutant més personal per al Consorci en millors condicions laborals.

Cultura i construcció nacional

La representant de Ciutadans, Sonia Sierra, en canvi, s'ha quedat sola en acusar al conseller de centrar-se excessivament en la cultura com a eina de construcció nacional, quan segons les enquestes del propi CoNCA aquesta no és una de les preocupacions principals dels món de la cultura. Mireia Boya i el mateix Vila han relativitzat aquesta valoració argumentant que aquests informes només recullen l'opinió d'una petita part del conjunt dels creadors i treballadors del món cultural.

Valoracions generals molt diverses

Rafael Bruguera, del Partit dels Socialistes de Catalunya, malgrat el seu to moderat, ha acusat al govern de manca de models culturals i ha afirmat que hi ha un distanciament dels professionals de la cultura respecte a la Conselleria. Gemma Lienas, de Catalunya Sí Que Es Pot, ha anat més lluny i ha afirmat que l'estat de la cultura a Catalunya és crític, per la crisi i per l'impacte de l'arribada de les noves tecnologies. Juan Milán, del Partit Popular, ha mostrat el seu disgust per la reducció del consum cultural dels catalans, però en canvi s'ha mostrat agraït pel "talant humanista i liberal" de Vila en el que ha definit com temps de "retòrica de l'odi" (en referència a la retirada dels diputats de Podemos del Parlament espanyol durant el minut de silenci en homenatge a Rita Barberà). En canvi, Mireia Boya, de la CUP, s'ha mostrat molt crítica amb el CoNCA i els seus informes, que consideren la cultura només com a negoci i com a oci.