Barcelona estrenarà una nova superilla literària, Girona repetirà aposta omplint de roses i llibres l'esplanada de la Copa i el passeig de la Devesa, i Tarragona focalitzarà la diada a la Rambla Nova, on es concentraran un munt de parades per celebrar Sant Jordi 2022, el primer en plena normalitat després de la pandèmia. Però com se celebrarà la jornada a Lleida? La Paeria tot just acaba de publicar les activitats que es faran, no només el mateix 23 d'abril, sinó també els dies previs. Un munt de plans interessants per celebrar el dia més bonic de l'any com cal. 

🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril

 

Sant Jordi 2021 roses llibres - Montse GiraltMontse Giralt

La Rambla de Ferran s'omple de roses i llibres

12 hores non stopLa Rambla de Ferran serà l'epicentre de la diada de Sant Jordi a Lleida des de les 9h del matí fins les 21h del vespre. Allà i a la Plaça Sant Joan s'hi ubicaran les parades de les entitats, mentre que les parades de roses i llibres estaran a l'Avinguda Francesc Macià, on l'Escola d'art Leandre Cristòfor (EAM) muntarà un photocall per a tothom. A la Paeria també hi haurà una parada institucional de Sant Jordi, on els visitants seran obsequiats fins esgotar existències amb la col·lecció municipal Escata de drac. Relats de Sant Jordi - relats de Màrius Blàvia, Carme Casanovas, Ivet Eroles, Meritxell Gené i Juanjo Manau - i amb un punt de llibre dedicat a Guillem Viladot, gran protagonista d'aquest Sant Jordi a la ciutat. 

📚 Llibres Sant Jordi 2022: recomanacions i totes les novetats editorials de l'any

Xerrades a l'escenari de la Rambla Ferran

Com ja és tradicional per aquesta data, a part de les roses i els llibres, els gran protagonistes són els escriptors i escriptores. La Rambla Ferran també acollirà vàries xerrades des de les 1130h del matí i durant tot el dia sobre temàtiques ben diferents: des de psicogeografia fins a converses amb editors i llibreters de Lleida, converses sobre la democràcia, recitals de poesia o sardanes. La llista completa amb els seus horaris:

D'11.30 a 12h: Psicogeografia al Casc Antic de Lleida
De 12 a 12.30h: Cómo vivir tu propósito sin amargarte la vida, conversa amb les autores Laura Revés i Sandra Olea
De 12.30 a 13h: Conversa amb editors i llibreters de Lleida
De 13 a 13.30h: Parlem de demoràcia i llibertat, a propòsit del llibre En defensa de la democràcia i la llibertat, de Domènec de Bellmunt. Conversa entre Anna Sàez, Josep Camps i Francesc Foguet
De 13.30 a 14h: Escriure en femení: Les escriptores Montse Sanjuan, Marta Alòs, Marialba Revés, Maite Alarcón i Glòria Martín conversaran sobre les seves novetats literàries
De 17.30 a 18h: Recital de poesia
De 18 a 18.30h: Parlem de Guillem Viladot
De 19 a 19.30h: Quatre historiadors dins la història: una conversa sobre memòria històrica amb Pau Juvillà, Enric Vicedo, Lluïsa Pla i Gerard Pamplona
19.30h: Ballada de sardanes

 

llibres sant jordi 2022ACN

Centenari del naixement de l'escriptor Guillem Viladot

Aquest any es celebra l'Any Viladot, el Centenari del naixement de Guillem Viladot, escriptor i poeta nascut a Agramunt (L'Urgell), i la Paeria ha organitzat vàries activitats per recordar-lo. El dimecres dia 20 d'abril a les 19h i a l'Hort de Santa Clara, les poetisses Meritxell Cucurella-Jorba i Olza Olzeta donaran veu a la poesia més sensual de Viladot, continguda en Urc del cos i Amor físic; el divendres 22 d'abril hi haurà dues sessions de l'espectacle Beatriu a la Sala 2 del Teatre municipal de l'Escorxador; i el mateix dia de Sant Jordi se celebrarà una xerrada entre Teresa Ibars, autora de Guillem Viladot o el desfici del jo i la periodista Anna Sàez, que parlaran sobre l'autor. De 18 a 18.30h a la Rambla Ferran.

Activitats familiars per als més petits

I qui diu que a la diada de Sant Jordi no hi ha espai pels menuts? A Lleida també s'ha organitzat una programació infantil on hi tenen cabuda un munt d'activitats per gaudir en família, també a la Rambla Ferran. Durant tot el dia, de 10 a 19h, hi haurà un racó de lectura a l'aire lliure per als més petits, però aquesta activitat es complementarà amb d'altres que tindran com a protagonistes la lectura, les manualitats, la música i l'esbarjo.

D'11 a 11.30h: Contacontes Papa, m'expliques un conte?, basat en el títol t'aquest conte.
De 12 a 13h: Fes el teu punt de llibre
De 13 a 14h: Fem una rosa diferent?
De 13 a 14h: Música a càrrec del grup Ponent Pixie
De 17 a 17.30h: Gegantíssims, poesia i il·lustració a càrrec d'Amat Baró i Oriol Caminal
De 17.30 a 18h: Contacontes Els comences a comptar (de 2 a 5 anys)
18 a 19h: Fes el teu punt de llibre (per a totes les edats)

La cloenda infantil de la jornada se celebrarà a la Plaça de Sant Joan, amb un concert de La Solsoni Música Folk de 19 a 20.30h del vespre i organitzat per l'Ateneu Popular de Ponent.
 

Roses Sant Jordi 2019 Sergi AlcàzarSergi Alcàzar

Estrella: Teatre gestual i sense text

El diumenge 24 d'abril es tancarà l'edició de Sant Jordi 2022 a Lleida amb Estrella, un relat de lluita contra l'adversitat, de pèrdua i superació que es podrà veure a la Llotja a les 18h. Aquesta obra de teatre, no recomanada per a menors de 7 anys, explica la història de l'Estrella, una nena de sis anys que té un gran talent per al piano, tot i que de vegades ella hauria preferit no tenir aquest do. La  vida li ha reservat algunes sorpreses que la deixaran perduda en un laberint emocional. Només una altra estrella, aquest cop una estrella de mar, una d’aquelles criatures amb la capacitat sorprenent de regenerar-se després d’una pèrdua, la podrà ajudar. L’obra aposta invariablement per l’emoció i la poesia i commou tant a petits com a adults. L'entrada general tindrà un cost de 10 euros i la reduïda en costarà 6. 

🎡 Grossa Sant Jordi 2022: així serà el sorteig