Sant Jordi és una oportunitat perfecta no només per regalar (o que et regalin) una de les grans novetats editorials de la temporada, sinó per descobrir les autores i els autors debutants que estan modelant la nostra escena literària. Vivint en un moment de gran riquesa qualitativa i productiva, si encara no sabeu quin llibre voleu aquest Sant Jordi 2022, us recomanem cinc dels noms que en aquests darrers mesos han publicat la seva novel·la de debut. 

 

Grossa Sant Jordi 2022: Així serà el sorteig

Distòcia, Pilar Codony
L'Altra Editorial
Les 5 novel·les de les noves veus catalanes per a aquest Sant Jordi 2022

Pilar Codony és veterinària, però també ha publicat una de les novel·les més fascinants de la temporada. Distòcia, la seva novel·la de debut, és una història d’amor entre dues vaques. També és la història d’uns quants parts complicats, i de maternitats doloroses. I és la història de la Goja, que té un neguit encallat a dins i està plena de cabòries. I la de la Isabel, que es va sentir atrapada en un món rural que no era com s’havia imaginat. I és també la història d’en Lamine, i de la Montse, i de dos germans que fan formatges. I, a més, és la història de les orenetes que tornen any rere any, d’una ovella babaua que té ganes de jugar i d’un gat que sap com absentar-se. I d’un vedell, també, i d’un gos pastor i d’un gall manyac. És una història de decisions difícils. I és també una història de connexions inesperades.  Un relat polièdric amb què Codony va guanyar per unanimitat el Premi Documenta 2021, destacant el jurat "el ventall de personatges complexos i vivíssims, la mirada íntima i valenta sobre l'avortament i la maternitat, la representació del dia a dia en una granja de vaques i ovelles i d’un món rural molt arran de terra i, sobretot, per fugir de populismes literaris i llocs comuns, per l’autenticitat del relat i per una escriptura àgil, molt llegidora, i una llengua genuïna, entenedora i naturalíssima, lluny d’artificis i pirotècnies embafadores".

Frontal Distocia

Divorci i aventura, Leticia Asenjo
La Segona Perifèria
Les 5 novel·les de les noves veus catalanes per a aquest Sant Jordi 2022

La vida és un ventall de possibilitats per a la Leti, una mare divorciada que ronda les quaranta primaveres. Cansada de tants anys de ser fidel a la fidelitat, ara tria i remena al mercat masculí de saldos, gangues i bons partits. Prova d’esquivar tares i no compra traumes, però el panorama a ple segle XXI és el que és: els homes que troba empetiteixen davant d’una dona lliure i autosuficient que, tanmateix, no pot deixar d’assenyalar en els altres problemes que ella també té. Aconseguirà trobar el desllorigador, el llast que arrossega? Còmica i sàvia, diàfana i sense ni una engruna d’innocència, terapèutica i balsàmica, Divorci i aventura, el debut literari de Leticia Asenjo, afegeix diversió i alegria a la complexitat de la vida. 

divorci i aventura asenjo

Lluny vol dir mai més, Marc Cerrudo
Amsterdam Llibres
Les 5 novel·les de les noves veus catalanes per a aquest Sant Jordi 2022

La portera, el venedor de cerveses, el teleoperador, l’el·lipsi temporal, el cap de porc senglar, el foll de les fulles, el senyal de STOP, la tardor… En aquesta ciutat tothom parla menys ell. Ell és coix i té la cara solcada de cicatrius, i ranqueja pels carrers de nit, cercant un cérvol amb tres taques blanques sota l’ull esquerre i cinc punxes a cada banya, com dues mans suplicant al cel. Per què el cerca, ningú no ho sap, però avui que fa un any del daltabaix que el va capgirar per dintre, podria estar més a prop que mai de trobar-lo. A través d’un exèrcit de veus i un imaginari desbordant, Lluny vol dir mai més, la primera novel·la de Marc Cerrudo, ens endinsa en un periple urbà de vint-i-quatre hores, mirall infal·lible de la tragicomèdia de viure a la ciutat en ple segle vint-i-u.

✍🏼 Signatures de Sant Jordi 2022: Horaris i llocs de les firmes el 23 d'abril

 

Lluny vol dir mai més

Canviar de pell, Aina Gatnau
Edicions de La Magrana
Les 5 novel·les de les noves veus catalanes per a aquest Sant Jordi 2022

La vida de la jove Mercè s'esfondra un vespre quan entra al galliner del mas. El seu món es capgira tot d'una i queda tacat de vermell, del vermell de la sang. Humiliada i obligada a callar el seu drama, es veu forçada a marxar ben lluny de casa seva i a lluitar per ser feliç. Aina Gatnau es descobreix com novel·lista amb Canviar de pell, un relat intimista, que demostra l'afany de superació d'una dona que lluita per ser feliç i per superar uns fets que l'han marcat per a tota la vida.

canviar de pell

Sis mesos d'hivern, Marta Buchaca
Navona
Les 5 novel·les de les noves veus catalanes per a aquest Sant Jordi 2022

Addictiva, profunda i divertida, tot a la vegada, així és la carta de presentació literària de Marta Buchaca, autora que ja coneixíem per la seva elogiada obra com a dramaturga i guionista. Sis mesos d'hivern és la història d'una separació brutal amb el rerefons d'una Barcelona paralitzada, com mig món, per una pandèmia que, mentre sembla aturar la vida de milions de persones, revoluciona la de la protagonista, que es veu immersa en un caos emocional de múltiples conseqüències. Una novel·la directa, dura i tendra al mateix temps, que per moments posa la pell de gallina i que és el relat trepidant de com es pot curar una ferida oberta quan sembla que el món s'acaba.

marta buchaca